Gasfles in huis? 3 tips om het veilig te houden

donderdag 12 mei 2022 - 18:22
Bron: Unsplash
De explosie in Deerlijk doet nog maar eens beseffen hoe groot de gevaren zijn van een gasfles. Brandpreventiespecialist Tim Renders geeft bij Radio 2 Spits een paar handige tips over hoe je thuis veilig met gasflessen omgaat.

Explosies met gasflessen, het gebeurt nog te vaak. Brandpreventiespecialist Tim Renders vindt het daarom belangrijk om te blijven waarschuwen voor de mogelijke gevaren.

Hoe ontstaat een gasontploffing? 

Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Dat gebeurt alleen wanneer ze blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, denk maar aan een brand. Meer voorkomend is een lek waardoor er gas uit de fles ontsnapt. Bijvoorbeeld omdat de gaskraan niet goed dicht is gedraaid of dat er een scheurtje zit in de gasslang. 

Op die manier gaat het gas zich mengen met de lucht. Een vonk, statische elektriciteit of het openen van de ruimte, kan een ontsteking van de gaswolk betekenen. Met alle gevolgen van dien. 

Om een voorbeeld te geven bij propaangas. Een ruimte bestaat voor 100 procent uit lucht. Komt er in die ruimte 2 tot 10 procent propaangas vrij, dan is er explosiegevaar. 

Herken je de minste gasgeur? Verlaat meteen het gebouw

Tim Renders, brandpreventiespecialist

Misschien heb jij thuis ook wel een gasfles staan voor je barbecue of je terrasverwarmer. Of staan er in het lokaal van je jeugdbeweging ook enkele flessen voor wanneer jullie willen koken. Dan lees je best deze levensbelangrijke tips!

1. Bewaar je gasfles nooit in de kelder, maar buiten

Gasflessen mag je nooit in de kelder plaatsen. Besef goed dat gas in flessen, dat is butaan of propaan, zwaarder is dan lucht. Het gas zakt dus naar de laagste plaats. In de kelder zal gas zich op de vloer ophopen, waardoor je sneller in het explosiegebied raakt.

Je bewaart je gasfles het beste buiten, maar niet in de zon of regen. Je kan ze beschutten met een grote emmer. De zon zelf kan geen explosie veroorzaken, maar bescherm de fles toch beter tegen zonnestralen en vochtigheid.

De zon zelf kan geen explosie veroorzaken

Tim Renders, brandpreventiespecialist

2. Gasslang heeft een beperkte levensduur

Als die fles aangesloten is met gasslang, hou er dan rekening mee dat de slang een beperkte levensduur heeft. Je vervangt die het beste na vier jaar, zodat er geen gaatjes of scheurtjes ontstaan.

3. Ruik je gas? Verlaat de ruimte en bel 112

Gas is van nature reukloos maar voor de veiligheid voegen gasmaatschappijen een geur toe. Die geurstof kan je al bij een kleine lekkage ruiken. De geur is vergelijkbaar met die van rotte eieren of een afvoerputje dat droog staat.

Denk je dat je gas ruikt? Verlaat direct de ruimte, ga naar buiten en bel 112! Ga niet zelf op onderzoek, laat die job over aan de brandweer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!