"Het Ros Beiaard? Dat is een passie"

dinsdag 24 mei 2022 - 14:54
Zondag 29 mei trekt het Ros Beiaard door de straten van Dendermonde. Een moment waar alle Dendermondenaren reikhalzend naar uitkijken. "De laatste weken voel je hier in de straten langs alle kanten de Ros Beiaard-ambience", zegt Margaux, reporter en Dendermondenaar. "Het is een passie."

Zondag wordt een hoogdag voor de Dendermondenaren. De Ros Beiaardstoet, Unesco werelderfgoed sinds 2005, trekt opnieuw door de straten. De inwoners hebben er door de coronacrisis geen tien maar twaalf jaar op moeten wachten. 

Ook Radio 2-reporter Margaux Bogaert is er klaar voor. "Ik ben zo goed als elke zondag al gaan kijken naar de repetities. Wanneer je de laatste weken door de straten wandelt, voel je dat de spanning begint te stijgen. Overal wapperen rood-witte vlaggen en het is ook hét gespreksonderwerp van het moment."

"Het zal de derde keer zijn dat ik de Ros Beiaard ommegang beleef. Al heb ik het gevoel dat ik het deze editie voor het eerst bewust meemaak én voel. De laatste keren was ik vier en veertien jaar oud. Ik herinner me van de laatste keer alleen nog de extase wanneer het Ros op de markt kwam. Nu besef ik meer wat de impact is op de stad en haar inwoners."

In 10 jaar tijd kan er veel gebeuren, en dat brengt emoties met zich mee

Margaux

Huilen

Wie denkt aan Ros Beiaard, denkt spontaan aan huilende Dendermondenaren. Dat heeft uiteraard te maken met de euforie van het moment. "Als de fanfare het Ros Beiaardlied begint te spelen, gaat iedereen uit zijn dak. Dat zorgt voor kippenvel en voor een krop in de keel."

Al is er nog een andere reden dat bij veel inwoners traantjes vloeien. " 't Peirt laat zich maar één keer om de tien jaar zien. Vroeger moest je soms nog langer wachten. Dan ging de stoet alleen uit bij speciale gelegenheden."

"In tien jaar tijd kan er heel veel veranderen. Misschien keek je vorige keer nog met iemand die er nu niet meer is. Of zal je het Ros Beiaard zelf voor de laatste keer zien. Ik kan me voorstellen dat dat in heel wat hoofden speelt, vooral bij oudere mensen. Mijn grootmoeder is dit jaar 88 geworden. Ze gaat ook kijken komende zondag. Hoewel ik het zo hard wens dat ze het nog vaker mag meemaken, ben je daar toch wel realistisch in. Het is een soort tijdscheck van je leven en dat brengt emoties met zich mee."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!