radio2 spits
Jan Peumans zot van de Limburgse vlaai: "Elke verjaardag nam ik er 40 mee naar het Vlaams Parlement"
di 8 feb. - 4:13
Wie in Belgisch- of Nederlands-Limburg woont, kent ze zonder pardon: de Limburgse vlaai. Het gebak is al sinds de 12de eeuw gekend. Oorspronkelijk werd de vlaai enkel geserveerd als luxeproduct tijdens feestdagen. Intussen wordt ze ook ver buiten de Limburgse grenzen gesmaakt. Jan Peumans is er zot van. "Een stuk vlaai op zondagmiddag met een kop koffie, dat is een klassieker. Niemand bakt ze zo goed als de Limburgse bakkers. Ze zijn gewoon heerlijk!"
De Limburgse vlaai is een verse, goudbruin gebakken, ronde taart. Ze bestaat uit een bodem, vulling en een eventuele toplaag. "Er bestaan verschillende soorten, denk maar aan rijst- of appelvlaai. Als die vers gebakken wordt, dan zou je ze meteen volledig opeten. Helaas mag ik er door mijn suikerziekte niet te veel meer eten. Verschrikkelijk vind ik dat."
Gesmaakt door elke partij
Jan Peumans deelde zijn liefde voor de Limburgse vlaai ook graag met zijn collega's in het Vlaams Parlement. "Elk jaar nam ik er een 40-tal mee voor mijn verjaardag. Daar moest ik bijna een vrachtwagen voor inhuren. Dat was telkens opnieuw een geweldig succes. Alle politieke partijen lusten het, maar ze lusten alles als het gratis is", grapt Peumans.
Minister Hilde Crevits, bevoegd voor Landbouw en Voeding, moet nu die Limburgse vlaai gaan verdedigen bij de Europese Commissie. "Dat kan niet anders dan goedkomen. Ze at mee in het Vlaams Parlement en weet hoe lekker ze zijn. Trouwens, ik zal Frans Timmermans -de vicevoorzitter van de Commissie- een berichtje sturen. Ik ken hem goed en hij is ook een Limburger."
Of de Limburgse Vlaai ook echt erkend wordt, is nog even afwachten. Er komt een hele procedure bij kijken die tot een jaar kan duren. Wordt vervolgd!