Karolien probeert hoge energiefactuur te vermijden: "Twee broeken en drie truien aan en thermostaat op 15 graden"

vrijdag 14 januari 2022 - 13:58
Onze energiefacturen blijven maar stijgen. Luisteraar Karolien De L’arbre vertelt bij Radio 2 Spits hoe ze een hoge energiefactuur probeert te vermijden.

Thermostaat op 15°C en warm aankleden

Bij Karolien thuis begint het met de thermostaat. Die zet ze 80% van de tijd op 15°C. Om toch een beetje warm te hebben, kleedt ze zich goed aan.

“Ik draag wollen sokken tot aan mijn knieën en een wollen skihemdje, ook al heb ik nooit geskied. Daarover doe ik nog een truitje met een rolkraag aan en daarover nog een dikke wollen trui. Ik heb twee broeken aan, een flanellen pyjamabroek met daarover nog een gewatteerde jogging.

Het helpt allemaal niet 

Zelf vraagt ze zich af of dit allemaal wel normaal en nodig is om de schade te beperken.

“Ik vraag me ook af tot wat al die inspanningen die we doen leiden. We hebben geen idee aan welke eindafrekening we ons weer kunnen verwachten, met die prijzen die maar blijven stijgen.”

Karolien heeft geen airconditioning, geen droogkast en haar verwarming staat enkel in de woonkamer aan. Maar dat blijkt allemaal niet te helpen.

"Ik probeer alles eruit te halen"

Karolien De L’arbre

Bijbetalen en hoger voorschot 

Het voorschot dat Karolien maandelijks betaalde voor gas en elektriciteit bedroeg jarenlang € 100. Daar kwam ze mee toe, af en toe kreeg ze zelfs een beetje terug.

Maar met de afrekening van november moest ze plots € 374 bijbetalen voor hetzelfde verbruik. Daar komt bij dat haar energieleverancier haar voorschot verhoogd heeft naar € 260 per maand. “Daar iets van af proberen krijgen is vreselijk. De overheid heeft bepaald dat wij als klant ons eigen voorschot mogen bepalen, maar de energieleverancier gaat daar niet op in.

Karolien heeft de prijs nog kunnen verlagen tot € 210, maar lager wil de energieleverancier niet gaan.

“Het gaat wel over mijn geld”

Karolien De L’arbre

Tips zijn welkom

Minister Van Peteghem vindt dat de hoge prijzen mensen meer bewust zullen doen omgaan met energie. Dat maakt Karolien boos.

“Dat is absurd, ik vind het gewoon waanzin. Dat is de reden waarom ik in mijn mailbox gekropen ben en een mail heb geschreven. Ik weet dat ik niet de enige ben, ik hoor het nog in mijn omgeving. Maar ik weet niet wat dit nog te maken heeft met bewust omgaan met energie. Ik hoor graag nog energietips van de ministers die deze uitspraken doen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!