Nataliya Dolinska presenteert Radio Kroeto voor Oekraïense en Vlaamse kinderen: "Uniek moment om mijn kennis door te geven"

woensdag 4 mei 2022 - 17:44
Bron: Radio Kroeto
Op woensdag 4 mei kon je voor het eerst luisteren naar Radio Kroeto, de zender voor kinderen uit Oekraïne en Vlaanderen. Presentatrice Nataliya Dolinska blikt in Radio 2 Spits tevreden terug op haar eerste uitzending.

“Je thuis ver van huis”, dat is de slagzin van Radio Kroeto. Het is een digitale radiozender die de brug vormt voor alle Oekraïense en Vlaamse kinderen. De presentatie gebeurt zowel in het Oekraïens als in het Nederlands.

Cool

'Kroeto' is een woord dat zowel in Oekraïne als Rusland wordt gebruikt door kinderen en volwassenen. Het betekent 'de max' of 'cool'.

De Vlaamse en Oekraïense kinderen hebben de touwtjes in handen. Zij bepalen het verloop van het programma. Liedjes aanvragen of boodschappen inspreken voor mensen die hen nauw aan het hart liggen, het kan allemaal op de website. Er worden verschillende thema's aangekaart waar elk kind zich in kan terugvinden.

Er werd meegeluisterd tot in Oekraïne.

Nataliya Dolinska, presentatrice Radio Kroeto

"Een belangrijk moment voor mij"

De presentatie neemt Nataliya Dolinska voor haar rekening. Dolinska komt uit Oekraïne, maar verhuisde 27 jaar geleden naar België. "Ik sprak de taal niet, had hier geen vrienden of familie. Ondertussen heb ik hier een nieuw leven opgebouwd. Ik noem me met trots een Oekraïense Vlaming."

Nataliya spreekt intussen ook perfect Nederlands. Geen betere persoon dus om de host van Radio Kroeto te zijn. "Ik ben in deze bijzondere omstandigheden radiopresentatrice geworden. Het is een belangrijk moment in de geschiedenis voor mijn land van herkomst. Ik zie dit echt als een uniek moment om mijn kennis door te geven."

Verrassingen voor de kinderen

De eerste uitzending vond plaats in het nooddorp voor vluchtelingen op Linkeroever in Antwerpen. "Er kwamen mooie verhalen aan bod. Het zat vol schwung en animatie voor iedereen", zegt Dolinska. 

Er werden ook enkele verrassingen uitgedeeld. "We kregen een bericht van een Oekraïense jongen. Het is zijn droom om voetballer te worden. We hebben een Oekraïense voetballer opgetrommeld die al twee jaar in België woont. Die is hem een cadeau gaan brengen."

Je kan nog elke woensdagmiddag van 14u-17u digitaal naar Radio Kroeto luisteren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!