Uroloog Dieter Ost lost samen met Viktor Verhulst discussie voor eens en altijd op: “Plassen in de douche kan geen kwaad”

woensdag 1 juni 2022 - 17:32
“Stop ermee”, zegt Amerikaanse uroloog dr. Alicia Jeffreys nochtans. Op TikTok verspreidde ze een filmpje waarin ze oproept om niet meer in de douche te plassen. Je zou jezelf zo de reflex aanleren om altijd te moeten plassen telkens wanneer je stromend water hoort. Professioneel doucheplasser Viktor Verhulst en uroloog Dieter Ost zien hier geen probleem in.

Gezonde ochtendurine

In ‘De Verhulstjes’ bekende Viktor dat hij wel eens in de douche durft te plassen. Die bekentenis lokte heel veel positieve reacties uit. Zo zorgde Viktor voor een kleine revolutie in Vlaanderen om doucheplassen aanvaardbaar te maken. Voor hem is niets zo simpel als doucheplassen: "Het is gemakkelijk, je moet niet meer naar het toilet gaan. En het spoelt meteen proper weg", vertelt hij in Radio 2 Spits.

Toen hij nog klein was, werd Viktor ertoe getriggered nadat hij een interessant weetje op het internet las: "Als kind had ik een wrat op mijn vinger. Ik las toen ooit dat ochtendurine heel gezond zou zijn om op een wrat te doen. Die wrat is dan na vijf jaar verdwenen", lacht hij terwijl hij dat van zijn vader niet op de radio mocht vertellen. 

 

Als kind plaste ik vijf jaar op mijn vinger, zodat de ochtendurine mijn wrat zou laten verdwijnen

Viktor Verhulst

De hond van Pavlov

Uroloog dr. Pieter Ost bevestigt de uitspraken van zijn Amerikaanse collega: "Een blaas is een spier die bestaat uit een spierweefsel dat je niet kan controleren. De sluitspier, waarmee je je blaas kan tegenhouden, kan je wel bewust aanspannen. Die sluitspier wordt gecontroleerd door de hersenen en daar kan het probleem ontstaan", legt dokter Ost uit.

De situatie is vergelijkbaar met die van de hond van Pavlov. Want je kan jezelf aanleren om de sluitspier te ontspannen en te plassen telkens wanneer je stromend water hoort. "In de douche is dat helemaal niet erg. Maar als je aan het afwassen bent, kan dat wel vervelend worden", vertelt de uroloog.

Je kan jezelf aanleren om je sluitspier te ontspannen en te plassen telkens wanneer je stromend water hoort

Dokter Dieter Ost, uroloog

Kunnen we zo'n plasreflex afleren?

"Dat kan je zeker," bevestigt dokter Ost, "zolang je voldoende bekkenbodemspieren hebt, kan je zo'n plasreflex perfect tegenhouden." Je moet net zoals de hond van Pavlov jezelf conditioneren en trainen om niet in de douche te plassen. Na een tijdje zullen de hersenen zich aanpassen, zodat je die reflex afleert en je die associatie tussen plassen en stromend water niet meer zal maken.

Met ouder worden kan hier wel een probleem ontstaan: "Als je ouder wordt, is het moeilijker om de bekkenbodem op te spannen en de plasdrang tegen te houden", legt de uroloog uit. 

Gehurkt naar het toilet

De Amerikaanse uroloog dr. Jeffreys raadt het vooral vrouwen af om te doucheplassen. Dames zouden niet gebouwd zijn om staand te plassen, omdat ze zo hun bekkenbodems niet genoeg kunnen ontspannen.

"Het klopt dat als vrouwen staand plassen, ze iets meer urine kunnen achterhouden in hun blaas", bevestigt dokter Ost. "Anatomisch gezien zijn ze niet gebouwd om rechtstaand te plassen. Vrouwen kunnen beter gehurkt naar het toilet, dan gaan ze het best leeg plassen."

Geen gewoonte

Hoewel uroloog Ost de uitspraken van zijn Amerikaanse collega niet kan ontkennen, mogen we van hem plassen in de douche: "Ik heb niets tegen doucheplassen, maar het is geen slecht idee om er geen gewoonte van maken. Het kan een mooie oefening zijn om het af en toe proberen tegen te houden", geeft hij nog mee. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!