Van Obama's baardkoekoek tot wandelende tak scheirei: deze dieren zijn vernoemd naar beroemdheden

vrijdag 13 mei 2022 - 15:36
Wist je dat er heel wat diersoorten vernoemd zijn naar beroemde persoonlijkheden? Neen? Wel dan kan je er mee uitpakken op je eerst volgende familiefeest!

Hyloscirtus princecharlesi, Agra katewinsletae of Neopalpa donaldtrumpi. Neen, het is geen mop. Het is effectief de naam van een soort boomkikker, loopkever en tastermot. 

Er worden wel vaker beroemdheden naar diersoorten genoemd. Dat kan perfect. Als je tenminste wetenschappers die een soort ontdekt hebben, kan overtuigen.

Ken je deze dieren al? 

Lobofemora scheirei

In 2015 werd een wandelende tak vernoemd naar televisiemaker en fysicus Lieven Scheire. De tak leeft in Vietnam en maakt een ratelend geluid. Het was een huwelijkscadeau van zijn kompanen van de Neveneffecten.

Ze legden de naam voor aan entomologen Jérôme Constant en Joachim Bresseel, van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, die de tak ontdekten in het Zuiden van Vietnam. De wetenschappers gingen akkoord omdat Lieven Scheire zich al jaren inspant voor de wetenschap. 

Heremietkreeft michaeljacksoni

Michael Jackson is niet alleen The King Of Pop, maar sinds 2012 ook een fossiele kreeft. En niet zo maar de eerste de beste hermietkreeft. Het bleek te gaan om een nieuwe soort én een nieuwe familie. Paleontologen deden de ontdekking in Noord-Spanje. Het fossiele gesteente behoorde tot een koraalrif van 100 miljoen jaar oud. 

De hermietkreeft werd naar hem vernoemd, omdat de soort werd ontdekt op de sterfdatum van Michael Jackson. 

Beyoncévlieg

Ook naar zangeres Beyoncé is een dier vernoemd: de Scaptia beyonceae. De paardenvlieg werd ontdekt in Queensland in Australië. Het dier heeft een opvallende dos goudkleurige haren op het achterlijf. Dat deed wetenschapper Bryan Lessard denken aan het gouden kleedje van Beyoncé. En zo geschiedde.

 

Obama's baardkoekoek en vele anderen

Barack Obama, voormalig President van de Verenigde Staten, is populair in de dierenwereld. Zijn naam komt maar liefst negen keer voor in de dier- en plantenwereld. Zo heb je Obama's baardkoekoek, een vogel die voorkomt in Zuid-Amerika. Obama's baardkoekoek is een eerbetoon voor zijn presidentiële impact op de ontwikkeling van groene technologie.

Er werd onder andere ook een uitgestorven hagedis, een koraalvis, een spin en een soort korstmos naar hem genoemd. 

Hitlerkever

Een onverwachte naam in het lijstje is de Hitlerkever. De Anophthalmus hitleri is blind en leeft in vochtige grotten in Slovenië. 

De naam werd gekozen door de Duitse insectenverzamelaar Oscar Scheibel, uit bewondering voor de man. De naam veroorzaakt -terecht- commotie in de wetenschappelijke wereld. Maar het komt in de taxonomische traditie niet vaak voor dat de naam van een soort nog wordt aangepast.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!