Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Weerman Bram: "Weermodel waar energieleveranciers naar kijken niet altijd betrouwbaar"

wo 29 sep. - 0:21

De prijzen voor gas swingen de pan uit. In één dag tijd is de prijs voor aardgas bijna 10 procent duurder geworden. Aangezien weermodellen een strenge winter voorspellen, kopen energieleveranciers massaal gas op zodat ze genoeg voorraad hebben. Maar volgens weerman Bram is de betrouwbaarheid van dat weermodel een heikel punt.

De weermodellen voorspellen een strenge winter. Door die speculaties stijgen de gasprijzen massaal. Sommige bedrijven, zoals chemieconcern BASF, leggen hele afdelingen stil omdat het gas te duur wordt om de producten nog aan een fatsoenlijke prijs te kunnen produceren. 

"Energieleveranciers kijken naar weermodellen die niet vrij beschikbaar zijn. Het zijn dus niet de modellen waar Frank, Sabine of ik toegang tot hebben. Het zijn computers die seizoensvoorspellingen maken en kijken naar weerpatronen en tendensen. Ze kijken dus niet naar de komende dagen, maar berekenen hoe het weer er de komende weken en maanden zal uitzien. Wordt het warm, koud, nat of net droog? Veel meer dan dat doen die modellen niet", zegt weerman Bram in Radio 2 Spits.

"De weerpatronen zijn wereldwijd met elkaar verbonden. Om het weer in Europa te voorspellen voor de komende weken of maanden, moet men dus gaan kijken naar wat er in de rest van de wereld op dit moment aan het gebeuren is of gaat gebeuren. Er wordt gekeken naar lucht- en zeestromingen. Zo wordt La Niña bijvoorbeeld nog dit jaar verwacht in de Stille Oceaan, een fenomeen waarbij koud zeewater naar Latijns-Amerika wordt geduwt. Dat gaat gepaard met koudere temperaturen in Noord-Amerika. Daardoor verwachten die weermodellen ook koudere temperaturen bij ons."

Betrouwbaarheid

Volgens weerman Bram is de betrouwbaarheid van dit soort weermodellen een heikel punt. "Ze zitten nog tussen de operationele en experimentele fase. Al stijgt de betrouwbaarheid wel elk jaar door de toevoeging van krachtigere computers. Maar het blijft twijfelachtig. In sommige gevallen blijkt het weer net het tegenovergestelde van wat voorspeld is. Kijk maar naar afgelopen zomer. Toen voorspelde het weermodel een record aan hete temperaturen voor heel Europa. Dat was voor heel wat landen het geval maar niet voor België, Nederland en Frankrijk. Wij hebben net een record aan natte en sombere dagen gehad."

Het weermodel waar de energieleveranciers zich op baseren zat er dus naast wat de voorspellingen van voorbije zomer betreft. Volgens weerman Bram kan het dus dat dit komende winter hetzelfde geval is. "Al blijft het weer het weer, het is geen exacte wetenschap."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet