50 verwaarloosde boten achtergelaten in Nieuwpoort

maandag 9 december 2019 - 08:38
Florence Depauw
Foto: VRT NWS
De jachthaven van Nieuwpoort onderzoekt samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hoe je versleten boten in polyester kan recycleren. Want op onze Vlaamse waterwegen worden steeds meer van die boten achtergelaten.

Het gaat om enkele duizenden boten uit de jaren 60 en 70 die versleten zijn. In de jachthaven van Nieuwpoort liggen 50 van die verwaarloosde boten. Het is heel duur om die te laten slopen en er zijn nog andere redenen waarom ze blijven liggen. "Veel eigenaars hebben gewoon geen tijd meer om de boot te onderhouden", zegt Maarten Desloovere. Hij is de havenmeester in Nieuwpoort. "Wat we ook regelmatig zien, is dat de eigenaar van de boot ziek of overleden is. Vaak weet de familie niet wat ze met de boot moeten aanvangen."

Recycleren?

Boten die niet meer gebruikt of onderhouden worden, verslijten. Tot ze rijp zijn voor de sloop. Alleen ligt de waarde van die polyester boten vaak lager dan de kosten die het met zich mee brengt om ze af te breken. Het gevolg is dat heel wat van die vaartuigen er vandaag verwaarloosd blijven bij liggen. De jachthaven van Nieuwpoort onderzoekt nu, samen met OVAM, hoe je versleten boten in polyester kan recycleren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!