Aangespoelde spitssnuitdolfijn stierf door verdrinking

maandag 20 januari 2020 - 15:59
Florence Depauw
aangespoelde dolfijn
De spitssnuitdolfijn die vorige week woensdag aanspoelde in Oostende is gestorven door verdrinking. Dat blijkt uit de autopsie van het dier aan de Universiteit Gent. De dolfijn kwam in ondiep water terecht en spoelde levend aan op de oostelijke strekdam. Het dier lag op zijn zijde en geraakte niet meer recht, waardoor het niet op tijd naar adem kon happen en stikte.

"In de maag zat geen voedsel", zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen. "Maar dat betekent niet dat het dier gestorven is aan uithongering. De spitssnuitdolfijn was kerngezond. Dat konden we zien aan de spiermassa. Het dier is gewoon verdronken in ondiep kustwater, nadat het op de oostelijke strekdam terechtkwam." De spitssnuitdolfijn is een zoogdier, geen vis, en kan dus verdrinken. 

Skelet als studiemateriaal

De Universiteit Gent gaat het skelet van het zeldzame dier nu behandelen en bewaren. "Het zal gebruikt worden in de opleidingen als studiemateriaal". Een spitssnuitdolfijn duikt immers erg zelden op in onze contreien, het was bijna een halve eeuw geleden dat er nog eentje aanspoelde aan onze kust. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!