Bart Moeyaert wint "Nobelprijs voor jeugdliteratuur"

dinsdag 2 april 2019 - 14:16
Luc Vanhauwaert
Bart Moeyaert wint de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur"
Bron: VRTNWS
Bruggeling Bart Moeyaert heeft vandaag in het Italiaanse Bologna de "Astrid Lindgren Memorial Award 2019" gekregen. Die prijs krijgt een schrijver voor al zijn boeken samen en wordt beschouwd als de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur". Moeyaert was vroeger al 15 keer genomineerd maar de 16e keer was de goede keer.

Bruggeling Bart Moeyaert wint de "Astrid Lindgren Memorial Award 2019", zeg maar de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur". Lindgren was de Zweedse schrijfster die vele generaties blij maakte met Pippi Langkous. In 2002 begon de Zweedse regering met een internationale prijs voor jeugdliteratuur, genoemd naar Astrid Lindgren. Dat werd de tegenhanger voor de de volwassen "Nobelprijs voor literatuur". Moeyaert werd al 15 keer genomineerd, de 16e keer heeft hij de prijs te pakken. 

Bruggeling Bart Moeyaert wint de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur"

Genomineerden uit meer dan 60 landen

Dit jaar was er een lijst genomineerden uit meer dan 60 landen, maar Moeyaert won. Naast de enorme eer krijgt hij ook een geldprijs van 480.000 euro. De prijs geeft ook meteen de hele Vlaamse jeugdliteratuur een boost. Moeyaert wordt dit jaar 54. Hij publiceerde zijn eerste boek toen hij 19 was en heeft intussen al 37 titels achter zijn naam, vertaald in meer dan 20 talen

Zeven broers

In het hartveroverende "Broere" beschrijft Bart Moeyaert hoe hij als jongste van zeven broers opgroeide en dus ook naar aloude Belgische traditie de koning (Boudewijn) zijn dooppeter mocht noemen. Hij groeide op in Brugge. Zijn broer Jan is de bezieler van het Kunstenfestival Watou. 

Kloof met literatuur voor volwassenen voorgoed gedicht

Bart Moeyaert is ook dichter en werd in 2006 stadsdichter in Antwerpen. Typisch voor Moeyaert is dat zijn literatuur tegelijk jongeren en volwassenen aanspreekt en dat is volledig aan zijn eigen, aparte stijl te danken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!