Blankenbergse hoteluitbaters boos: "Verblijfsbelasting zal ons klanten kosten"

vrijdag 13 december 2019 - 12:17
Florence Depauw
Foto: Belga
De hoteluitbaters in Blankenberge zijn boos, omdat ze vanaf 1 januari 2020 per hotelkamer per jaar 650 euro belasting moeten betalen. Dat is meteen de hoogste verblijfsbelasting van de hele kust. 

In Oostende moeten hoteluitbaters 495 euro per hotelkamer per jaar betalen, in Koksijde 250 euro en in Knokke-Heist betalen hoteluitbaters zelfs helemaal geen verblijfsbelasting.

Investeren in toerisme

Hoteluitbaters moeten zo'n belasting betalen, omdat de gemeente of stad dan meer kan investeren in toeristische activiteiten. En hoe meer volk er aan de kust is, hoe beter voor de hotels.

Doorrekenen aan de klanten?

De hoteluitbaters gaan de belasting doorrekenen aan de klanten. Een toerist zou dan bijvoorbeeld 2,50 euro per nacht moeten betalen. Dirk Kamoen van de vzw Horeca Blankenberge denkt dat de hotels door die hoge verblijfsbelasting van 650 euro klanten zullen verliezen. "We begrijpen dat de stad een belasting nodig heeft om een aantal toeristische activiteiten te kunnen betalen, maar we zijn wel tegen de hoge prijs van 650 euro per kamer per jaar. Een hotelkamer kost vanaf 1 januari volgend jaar ongeveer vijf euro meer. Dat maakt ons minder concurrentieel. We zijn ook niet te spreken over de timing van 1 januari 2020. Wij hebben al heel wat boekingen en kunnen de prijzen dus niet meer aanpassen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!