Drie vervangers Sea Kings tot anderhalf jaar aan de grond

vrijdag 12 januari 2018 - 07:42
Helikopter, Koksijde
De vier nieuwe reddingshelikopters die de versleten Sea Kings in Koksijde moeten vervangen, komen voorlopig geen meter van de grond. Drie van de vier helikopters zijn op dit moment buiten gebruik door problemen met de radars, en ook de vierde gaat vanaf volgende week in onderhoud. Die is na een maand wel terug.

Het gaat om de helikopters die ze zouden moeten gebruiken om onder meer mensen op zee te redden. De vervangers van de versleten Sea Kings.

Gelukkig nog drie Sea Kings

Het lukt dus voorlopig niet met die vervangers. Maar er zijn gelukkig nog altijd drie Seakings in gebruik, zegt Evert Kuppens. Hij is commandant op de luchtmachtbasis in Koksijde.

Die Sea Kings blijven in dienst tot 26 maart 2019. Tijdens het onderhoud van de nieuwe toestellen blijven de Sea Kings stand-by.

Evert Kuppens, commandant in Koksijde


Binnenkort zullen we voor de reddingsoperaties ook af en toe een beroep moeten doen op hulp van onze buurlanden. De defecte helikopters hebben 35 miljoen euro per stuk gekost. De problemen met de nieuwe grijze helikopters zijn te wijten aan de producent, niet aan Defensie zelf.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!