Parket Brugge doet oproep aan klanten van prostituees

vrijdag 13 december 2019 - 07:54
Stefaan Struyve
vrouw, badkamer
Foto: Radio 2
De Brugse procureur Frank Demeester doet een opvallende oproep. Hij vraagt aan klanten van prostituees om naar de politie te stappen als ze denken dat de vrouwen worden uitgebuit. "Dat is natuurlijk niet evident maar we zullen proberen om daar zo discreet mogelijk mee om te gaan", zegt de procureur.

Het is het gerecht vooral te doen om een moeilijk te controleren vorm van prostitutie, via het internet. Het gaat om vrouwen die hun diensten aanbieden op websites zoals redlights.be. Procureur Frank Demeester hoopt dat klanten hun verantwoordelijkheid nemen. "Als ze naar de politie stappen, dan kan het gerecht slachtoffers van uitbuiting sneller uit prostitutienetwerken halen".

Signalen

De procureur verduidelijkt wanneer klanten kunnen vermoeden dat er sprake is van uitbuiting. "Een signaal van mogelijke mensenhandel of seksuele uitbuiting is dat de klanten niet aan de vrouw zelf mogen betalen, maar aan iemand anders moeten betalen. De slachtoffers van uitbuiting zijn ook bijna altijd buitenlandse vrouwen, dus als je niet kunt communiceren met de prostituee, is dat ook al een teken aan de wand."

8 slachtoffers

Afgelopen week heeft het gerecht een koppel uit Zonnebeke aangehouden op verdenking van mensenhandel en de uitbating van prostitutie. Ze zouden 8 buitenlandse meisjes én ladyboys in de prostitutie gedwongen hebben in Oostende en in Lede, in Oost-Vlaanderen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!