Pluimveehouders vragen ophokplicht en krijgen steun van minister Crevits

woensdag 22 januari 2020 - 14:00
Michaël Janart
Foto: Radio 2
Woensdagmorgen trokken de Vlaamse pluimveehouders aan de alarmbel: het vogelgriepvirus woedt in Oost-Europa en de angst bestaat dat ook vogels hier besmet zullen raken. De pluimveehouders willen dat er een ophokplicht komt.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits gaat haar federale collega Ducarme vragen om haar op de hoogte te houden van eventuele maatregelen omtrent het vogelgriepvirus. Al wekenlang maakt dat virus dieren ziek in Oost-Europa en de vrees is dat ook vogels hier besmet zullen raken. Als de ziekte hier uitbreekt, kan dat voor de pluimveehouders grote financiële gevolgen hebben. Davy en Marc Steenhuyse uit Wingene moesten vorig jaar al eens 145.000 dieren ruimen omdat er vogelgriep was vastgesteld op het bedrijf, een minder ernstige variant weliswaar dan de vogelgriep die nu dreigt. "We hebben toen wat compensatie gekregen van de overheid, maar ik vraag me af of we het financieel zouden overleven mochten onze dieren nog eens ziek worden."

Buitenkippen extra kwetsbaar 

Vader en zoon Steenhuyse zijn zelf ook voorstander van een ophokplicht. Davy Steenhuyse: "ons bedrijf is extra kwetsbaar omdat de kippen buiten kunnen. En we mogen zelf niet beslissen om ze binnen te houden. Als we dat doen en er komt inspectie, dan riskeren we een boete omdat het geen kippen in vrije uitloop meer zijn, maar scharrelkippen". Dat de ziekte overwaait van Oost-Europa naar België is niet ondenkbaar. "Die vogelgriep kan worden overgebracht via het transport van eieren of ander pluimvee dat besmet is. Daar kunnen we nog voorzorgen tegen nemen, door extra te ontsmetten. Maar even goed worden onze kippen besmet door wilde vogels. Heel wat vogels trekken nu naar het zuiden, naar de warmte. En die route loopt over België en Nederland." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!