West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "bazatse"

vrijdag 25 september 2020 - 10:23
Deze week startte ook in West-Vlaanderen het academiejaar. Een beetje anders dan anders door de coronacrisis. Wat hetzelfde blijft is dat kotstudenten op vrijdag weer thuiskomen met een reistas vol vuile was. "Een vuile bazatse me waste", noemt Chris Dusauchoit het.

Het is vrijdag en wat staat er vanavond of misschien morgen te gebeuren? De studenten komen terug van hun eerste week op kot, voor sommigen de eerste week op café en dan brengen ze natuurlijk hun vuile was mee en dat doen ze in een grote tas en daar kunnen we in het West-Vlaams wel even over doorbomen.

We kunnen spreken over de "bezas" of de "bazas", de "bazasse" en zelfs de "bazatse". Dat woord komt uit het Frans en het was oorspronkelijk een soldatenzak die je deels op de rug en deels op je borst droeg. Ook de "kaba" kregen we van de Fransen. Al is een "kaba" in mijn hoofd meer een boodschappentas, voor sommige West-Vlaamse vrouwen is dat zelfs een synoniem voor de "sjakosj" of de handtas.

Juul Kabas

Maar we dwalen! Want zowel "bazas" als "kabas" zijn universeel Vlaams, denk maar aan de grote "Juul Kabas", die ging werken met zijn "bazas". Maar geen nood, want ga je richting Ieper dan hoor je daar spreken over de "meuzel". Had je daar al van gehoord? Een "meuzel" zou oorsponkelijk een haverzak voor paarden geweest zijn en zelfs een doedelzak.

Ik had gisteren Sporza-collega Steffy Merlevede aan de lijn, die is van Harelbeke en daar spreken ze van een "buzze" en in Roeselare zou er zelfs zoiets bestaan als de "korboas". Natuurlijk mogen we de "netzak" niet vergeten, dat is dat ding waar je een scheet in kunt laten.

Het West-Vlaamse "bazatse"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!