West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "eirekedeirie"

vrijdag 14 februari 2020 - 05:28
Ciara heeft ons wat wildere haren bezorgd afgelopen weekend en komend weekend staat een volgende, iets minder straffe, storm te wachten, Dennis. Alles zal weer stevig door elkaar geschud worden en "overende", "top over kloaten" of "eirekedeirie" liggen. Chris Dusauchoit weet daar wel raad mee ...

Het was nogal iets de voorbije week, er is heel veel wind geweest en gemaakt, codes rood en oranje vlogen door het zwerk, we kregen regen en hagelbuien en Ciara is nog maar goed het land uit of daar kondigt zich al een nieuwe storm aan voor dit weekend, en die is Dennis gedoopt.

We kunnen er om lachen, als we niet te veel schade hebben, maar we kunnen er ook over praten in het West-Vlaams, heb je die beelden gezien van die steenbakkerij in Kortemark waar al die zonnepanelen gingen vliegen? Dat lag daar allemaal nogal redelijk overhoop en daar hebben we het mooie woord "overende" voor. Mijn vrouw zegt bijna dagelijks: "è je were ruze mè je bustel, jen ‘oar ligt overende". "Overende" betekent niet alleen overhoop of rommelig maar ook omver, je kunt zeggen "d’r zien vele bomen overende gewoaid deur die Ciara."

Wisterkapjèle

Maar je kunt het woord overhoop ook nog plastischer uitdrukken in het West-Vlaams en dan zeg je "miljaar dien boel ‘ier ligt kop over kloten", als je het minder plat wil zeg je "kop over koente", of ook "top over koente". Ik vind dat een beetje raar want de kop staat meestal boven de kont ...

Maar er zijn nog hele mooie woorden voor ‘overhoop', die misschien niet zo bekend zijn in de rest van West-Vlaanderen zoals het woord dat ze rond Izegem gebruiken wisterkapjèle of wispelkapele en het nog veel mooiere "eirekedeirie". Da rijmt bijna op "keirdekiwere". Ik beloof van dat volgende week te doen.

Het West-Vlaamse "eirekedeirie"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!