West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "in den duuk"

vrijdag 27 november 2020 - 08:33
Er gaat geen dag voorbij of je hoort of leest wel iets over een coronafeestje, een vrolijke bijeenkomst van mensen die, wanneer de politie komt zich proberen te verstoppen. Deze week las Chris Dusauchoit iets over mensen die zich verstopt hadden in een kartonnen doos ... Ze speelden "katje duuk".

Dat soort feestjes vindt plaats in het geniep, maar dat zal je niet gauw horen in de provincie West-Vlaanderen. Hier spreken wij bijvoorbeeld over "dieveliengs" of "dievelienge" en ook "dievelienge weg". Dat legt zichzelf uit, je doet het als een dief, zonder dat iemand het in de smiezen krijgt.

"Oedenderduums" of "onderduims" is nog zo’n woord dat je mag gebruiken maar niet zo vaak hoort, maar veel bekender wellicht is "in den duuk". Toen ik jong was woonde ik in Brugge in de buurt van het hotel/restaurant "Duc De Bourgogne" aan de Rozenhoedkaai en toen ik daar passeerde dacht ik altijd dat daar van alles gebeurde in het geheim…

"Katje duuk"

Verstoppertje spelen dat noemen ze bij ons ook wel eens "katje duuk" of "ketje duuk" en tegen iemand die zich wil verstoppen mag je ook wel zeggen: "duuk je", steek je weg. "Sprèk je West-Vlams nie in den duuk. Zie mo preuts op je toale gelik feertig."

Het West-Vlaamse "in den duuk"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!