West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "kattejoengn braakn"

vrijdag 27 september 2019 - 08:32
Chris Dusauchoit
Het was een tijd geleden maar deze week gingen de hemelsluizen toch elke dag even of heel lang weer open. Ook onze Chris Dusauchoit hield het niet droog en liet er zich door inspireren voor wat West-Vlaamse uitdrukkingen over regen:

Ik heb die ene renner gezien die ocharme onderuit was gegaan eerder deze week op het WK wielrennen in een enorme plas. Dat was geen parcours: "da was een slierboane mè woater!"

En het ziet ernaar uit dat het voor de rit van zondag nog meer gaat regenen. En dan is het natuurlijk hét moment om eens te kijken wat de West-Vlaming zegt als de hemelsluizen opengaan. Ik probeer het altijd proper te houden maar vandaag zullen we toch even in het "klènste kamertje" zitten. We kennen allemaal "stroentregenen", maar het kan nog natter, want sommige West-Vlamingen zeggen "stroentwoaterregenen" en in Brugge regent het "stroent met ‘aksjes." Vraag me niet waar die haakjes vandaan komen, ik weet het niet en ik wil het ook niet weten.

Er kan nog van alles uit de lucht vallen in West-Vlaanderen als het hard gaat regenen, "’t go vuuffrangkstikken regenen."

"Kattejoengn braakn"

Maar één van de mooiste is ongetwijfeld "’t go kattejoengen braken". Braken in al zijn West-Vlaamse varianten natuurlijk: "spuugen" of "spuijen"... Ja, dat is een uitdrukking die meteen zit, vind ik. Er bestaat ook nog een variant op: "’t go mollejoengen braken." Ook speciaal toch?! Je vraagt je af waar we het vandaan hebben gehaald, maar als het een troost mag zijn, daar in Yorkshire waar het nog meer "stroentregent" dan hier zeggen ze iets gelijkaardigs: "it’s raining cats and dogs."

Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen
Het West-Vlaamse: "kattejoengn braakn"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!