West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "klunten"

vrijdag 6 november 2020 - 08:12
Vorige week gingen we samen met jou op zoek naar West-Vlaamse alternatieven voor "dwaze vrouwen". Maar eerlijk is eerlijk, we moeten dan ook op zoek naar "dwaze venten". En ook daar bestaat heel wat West-Vlaams moois voor, zocht onze Chris Dusauchoit uit.

Wat een feest op de Radio 2 app! Er was een karrevracht aan inzendingen en het blijkt dat er aan dwaze venten in het West-Vlaams echt geen gebrek is. We moeten wel streng zijn. "Pipo" bijvoorbeeld dat klinkt misschien wel West-Vlaams, maar het is gewoon standaard Nederlands. Hetzelfde geldt voor "kiekn", "dwoazekloot", "achterlikken" enzovoort. Maar geen paniek, we hebben genoeg.

"Klunten oliekoeke"

Ik begin bij "toartekloai", dat is eigenlijk een sinterklaaskoek, een beetje gek misschien dat je tegen een onnozelaar zegt: jij bent een koek. Nog een hele mooie is "klunten", een woord dat ik dagelijks hoor uit de mond van mijn topvrouw en "klunten" is verwant aan "klomp" en "lomp", een lomperik dus. Je kunt er een schep bovenop doen en "klunten oliekoeke" zeggen of "klunten zoetekoeke" (daar heb je de koeken weer) en zelfs "klunten oliebrood".

En wat te denken van "kloefekapper", dat hoef je niet uit te leggen, maar het is wel vreemd, want "kloefe" (klomp) dat komt van klieven, en klieven en kappen dat is eigenlijk hetzelfde. "Tjoeten" vind ik ook een hele mooie, dat zou van "tjeuten" komen, en dat lijkt dan wel heel hard op "seute", dus misschien is dat onderweg van geslacht veranderd. En van "tjoeten" is het maar een kleine stap naar "loeten" of "loetie" en ook dat is een lompe dwaas.

Ik denk dat we als we het met vorige week vergelijken mogen concluderen dat er in West-Vlaanderen meer "tjoetens" zijn dan "seutekallen".  

Het West-Vlaamse "klunten"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!