West-Vlaams met Chris Dusauchoit: onderdelen van de "villo"

donderdag 28 mei 2020 - 10:16
Fietsen zijn niet uit het nieuws te branden, de verkopers kunnen de vraag niet bijhouden en in Brugge zijn er tegelijkertijd nog nooit zo veel fietsen gestolen als fietsen gedumpt. Chris Dusauchoit wil daarom graag eens een West-Vlaams rondje rond de fiets maken.

Zullen we bij het stuur beginnen, dat is natuurlijk geen stuur maar een "giedong", een woord uit het Frans natuurlijk, dat – ik moet eerlijk blijven- ook wel in andere provincies wordt gebruikt. Er zijn ook plaatsen in West-Vlaanderen waar ze "volang" zeggen! Zowat die hele fiets is Frans, want aan het stuur hangen niet de remmen maar de "freings" en als je een hippe fiets hebt is het er een met "vitessen".
 
Gaan we naar beneden dan komen we tegen: "de forche" of "de foerse", de vork, niet te verwarren met "de forchette", want die ligt naast uw "talloor". Weet je hoe de velg van je wiel heet?: "de zjante" natuurlijk en daar vinden we een alleraardigst woord: "de soepappe". Zeg nooit ventiel tegen een "soepappe".

Van de "buuze" naar de "zoate"

Gaan we naar het achterste deel van onze "velo" dan gaan we over de "buuze" naar de "zoate" en wie komen we daar nog tegen, niet het spatbord maar de "gardebou". Die stekt onder de "porte-bagage" en tot slot, hoe heet dat ding dat bij een fiets met versnellingen de ketting verlegt van het ene tandwiel nar het andere? "Den derailleur".
 
Nu moet ik nogmaals zeggen dat veel van die woorden universeel Vlaams zijn, maar als je een mooie fiets hebt en je woont in Brugge, dan moet je toch zien dat ze hem niet "schoepen" en als hij kapot is moet je hem laten "vermaken".

 

Fiets
Het West-Vlaamse: "villo"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!