West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "pieknieken"

vrijdag 6 december 2019 - 08:05
Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe! Maar onze Chris Dusauchoit is braaf geweest dus mag hij snoepen. Mandarijntjes, chocolade, marsepein of letterkoekjes. En in West-Vlaanderen noemt de sint die "pieknieken".

6 december, het is Sinterklaas vandaag! Chocolade en snoep in overvloed. En wat strooit de sint door de woonkamer? Letterkoekjes, die wij in Vlaanderen kennen onder andere namen: "nic-nacjes" zeggen ze in Vlaams Brabant en Antwerpen, in Oost-Vlaanderen zeggen ze "mokskes" als ik het goed heb, maar wij zeggen "pieknieken". Ik heb niet gevonden waar we dat woord vandaan hebben gehaald, maar ik heb wel een theorie: je kent natuurlijk "piekes" en "piekezot verjagen". Piekes is typisch West-Vlaams voor schoppen, komt van het Frans en verwijst naar die piek die je op die kaarten ziet, je kunt je daar ook prikken, dat piekt. En dat zie je ook bij "pieknieken" met een toefje suiker op, die eindigen ook in een piek, dus misschien komt het vandaar.

Toartekloai

Je kunt in het West-Vlaams ook "van piekens gebaren", dan doe je alsof je neus bloedt. Maar er is nog een West-Vlaams woord dat past bij vandaag en dat is "toartekloai". Een "toartekloai" is een onnozel iemand, een kwibus, een idioot. Het zal je niet verwonderen dat dit het favoriete koosnaampje van mijn vrouw is voor mij. Maar in oorsprong is dat ook iets dat je bij de bakker moet halen, die "kloai" komt van Klaas, zoals we ook "Sint-Nikloai" zeggen tegen Sinterklaas. Een "toartekloai" is dus een stuk taart of een koek in de vorm van Sinterklaas.

Het West-Vlaamse "pieknieken"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!