West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "pulle"

vrijdag 7 juni 2019 - 08:51
Chris Dusauchoit keek deze week met grote ogen naar de 84-jarige Achille Margo uit Lauwe. Die viel deze week het werelduurrecord voor 80-plussers aan. Hij reed uiteindelijk iets meer dan 31 kilometer in één uur. Niet genoeg voor een wereldrecord maar wel straf hoe hij "pulle" bleef geven!

Achille Margo is nu toch al met enige voorsprong de held van de week. Ik zag hem op zijn fiets in Roubaix en ik dacht: eindelijk nog eens mooi nieuws om naar te kijken. Een werelduurrecord is het niet geworden, maar Achille heeft toch drie kilometer verder getrapt dan hij had gepland, Achille heeft alles gegeven. In het West-Vlaams kun je ook werkelijk bijna alles geven, ik geef maar een paar voorbeelden: "gif mo gaze, petrol, buzze, pulle, wulle en last but not least ook sjette."

Dat "gas geven" en die "petrol" dat is niet zo moeilijk om te begrijpen, maar waar die "buzze" vandaan komt? Het rare is dat je "buzze" kunt geven maar je kunt ook "buzze" hebben, maar dan betekent "buzze" geluk.

"Pulle geven!"

"Pulle" kun je ook geven, een "pul" of "pulle", dat is zo’n veldfles, liefst eentje van metaal. En van "pulle" is het maar een kleine stap naar "wulle" en "wulle geven", dat lijkt heel hard op het algemeen Nederlands "van katoen geven". En "sjette geven" is net hetzelfde, "sjet" of "sajet" is een soort van wolgaren.

"Sjette", dat hoor je nog in keurig taalgebruik als je zegt "van jetje geven", die "s" is gewoon weggevallen. En het woord saai komt zelfs van die wollen stof! Maar onze Achille Margo uit Lauwe vind ik helemaal niet "soai", integendeel, "J’ist ie stief froai, kenn vele joenkmannen die nie zo vil sjette kunnen geven."

Het West-Vlaamse "pulle"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!