West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "schuufelen"

vrijdag 13 november 2020 - 08:15
Onze Chris Dusauchoit heeft deze week naar het televisieprogramma "Iedereen Beroemd" gekeken op Eén. Daarin waren twee West-Vlamingen te zien met een fluitje waarop ze "schuufelen" of fluiten. Maar waar komt het vandaan?

Prachtige televisie was het! Niet in het minst omdat deze heren hun West-Vlaams kennen en over "schuufelen" spreken.

"Schuufelen" betekent in de eerste plaats fluiten, we hebben dat uit het Frans gehaald: "siffler" en "souffler" liggen heel dichtbij en wij hebben daar ooit een "ch" tussen geschoven en zo werd het "schuufelen" of "skuufelen". Je kent natuurlijk de uitdrukking: "je kunt er achter schuufelen?" Te weten je kunt ernaar fluiten, je kunt het vergeten. Soms vraag ik aan mijn vrouw: liefste breng je me een klein pakje rijstkoeken mee en dan zegt ze: "je kunt er achter schuufelen." Het is een echt schat.

"Schuufelette"

Om te schuuflen kun je je lippen gebruiken, of je vingers maar ook een "schuufel" of een "schuufelette", een "schuufelink" of een "schuuferlink", dat is een fluit, maar niet in de zin van een muziekinstrument, maar echt een fluitje. Een "schuufelette" wordt ook wel gebruikt voor een piemel en ik wil je ook de uitdrukking niet onthouden: "j’ é zien schuufelette ingeslikt". Weet je wat dat betekent? Dat zeggen ze van iemand met een grote adamsappel!

Er is nog een uitdrukking: "zijn gat schuufelt". En daar moet je mee oppassen want het is niet dat daar geluid uit komt of dat die daarmee fluit, dat zeggen we gewoon van iemand die niet kan wachten, die niet kan stilzitten en dat "schuufelen" is dan niets anders dan het algemeen gebruikte schuifelen, namelijk een schuivende beweging maken.

Het West-Vlaamse "schuufelen"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!