West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "sneukelen"

donderdag 7 november 2019 - 11:53
Het was een koninklijke week in West-Vlaanderen. Koningin Mathilde bezocht hotelschool Ter Duinen in Koksijde en daags nadien vergezelde koning Filip haar naar Ruiselede en Pittem voor een bezoek. Het inspireert onze Chris Dusauchoit, royaltyfan van het eerste uur, tot een West-Vlaams woord: "sneukelen".

De koningin is op schok in West-Vlaanderen, afgelopen woensdag zat ze in Ruiselede en Pittem en de dag ervoor zat ze in de beroemde hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Ze had naar het schijnt een snotvalling en geen stem maar toch zette ze dapper door en ze heeft in Ter Duinen ook de handen uit de koninklijke mouwen gestoken, want ze heeft mee hapjes gemaakt in de keuken.  Zandkoeken onder andere. Dat soort hapjes en snoep daar hebben we een heel mooi West-Vlaams woord voor namelijk: "sneukelienge".

Sn wordt sm

"Sneukelen" is verwant aan snuffelen en een heleboel woorden die allemaal in de buurt van onze neus en onze mond liggen beginnen op dezelfde manier: "snakken", "snikken", "snuiven", "snuiten", "snoepen", Van Dale kent zelfs "sneuken" als snoepen en het leuke is dat je van die "sn" ook een "sm" kunt maken en dan blijf je in de buurt met "smaken" en "smoeltje" en "smikkelen" en West-Vlaams synoniem voor "sneukelen", "smoefelen" of "smuffelen" en "smoffelen". Een "smoeffelaore" of een "smoeffelgat" is een snoeper. Mijn vrouw zegt altijd "smoeffelgat" als ik tijdens het journaal in zwijm val voor het professionalisme van Martine Tanghe.

Maar terug naar de koningin, ze is daar 's middags blijven eten natuurlijk in Ter Duinen, weet je wat ze heeft gegeten, het voorgerecht? In het West-Vlaams? "Krifte van bij oens mè perselle en tomattecompote en tiem." Het was van "lekmeliptje".

 

Het West-Vlaamse "sneukelen"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!