West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "stute"

vrijdag 27 maart 2020 - 09:30
De solidariteit is groot dezer dagen en dat doet ons veel plezier. Maar laten we ook de bakker eens in de bloem (heb je hem?) zetten en hen een hart onder de riem steken. Zij zorgen voor onze boterhammen ... Of zoals Chris Dusauchoit het zou zeggen: "Oeze stutn!"

Weinig woorden zijn zo West-Vlaams als een "stute". Je hoort wel eens "botteram" of "beuteram" maar dat is natuurlijk een gewone boterham met wat West-Vlaams haar op. De "stute" is iets waar al onze andere Vlaamse landgenoten die het plezier ontberen om West-Vlaming te zijn geen hol van begrijpen. Reden genoeg om het elke dag trots boven te halen!

Mijn lieve vrouw kookt één keer per maand en dan vraag ik haar liefelijk: "wa ho je maakn?" Waarop ze dan antwoordt: "stuutn mè boterhammn." Ze is een echte keukenprinses.

Homp brood op de borst

Je kunt je afvragen waar dat gekke woord "stute" vandaan komt en het antwoord is even simpel als verbluffend. "Stute" lijkt op stuit, je kent toch een stuitligging hé, in termen van zwangerschap, het betekent iets dat uitsteekt, iets dat stomp is. In oorsprong betekent het echt een homp of een stomp brood. Echte moeders, die hielden die stomp brood tegen de borst en dan sneden ze daar een boterham van. We zijn dat helaas vergeten.

Er bestaan wel een paar, mogelijk vergeten West-Vlaamse uitdrukkingen met "stuten" die ik je niet wil onthouden. Wat dacht je bijvoorbeeld van "stuten mé kletsen 'andjes." Ik begrijp er niets van maar het klinkt heel erg mooi en het betekent boterhammen zonder beleg en wat dat betreft is er nog een mooiere die je vast makkelijker onthoud: "stutn zoender muziek." Net hetzelfde, "’t was ’t ende van de moand en ’t waoren stuten zoender muziek", of anders gezegd in het West-Vlaams: "drogen broad", boterhammetjes zonder beleg, omdat het geld op was. Prachtig toch?

Het West-Vlaamse "stute"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!