West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "tettieng"

vrijdag 15 november 2019 - 05:43
Deze week brachten we het verhaal van drie West-Vlaamse burgemeesters die in een wedstrijd de strijd aangaan tegen hun kilo's. Ward Vergote van Moorslede, Bart Tommelein uit Oostende en Bert Maertens van Izegem. Het inspireerde Chris Dusauchoit om wat West-Vlaams dialect in de (weeg)schaal te werpen. "Mahere tettieng" en "slekkevet".

Ik heb het conferentiegesprek op Radio 2 West-Vlaanderen gehoord met die drie burgemeesters, ik vond dat heel goed vooral het moment waarop Bert Maertens die naar zijn vermageringscoach moest zei dat hij wachtte op het "verdict" en ook toen Ward Vergote bekende dat zijn "balance no de wuppe" was, want zijn weegschaal vertelde hem dat hij niet met twee personen op het toestel mocht staan.  

Gesneden brood

Het West-Vlaams heeft veel meer woorden voor obese mensen dan voor mensen die niet ver geraken op de weegschaal. Maar er zijn er wel een paar. Er is die uitdrukking waarvan ik niet heel zeker ben dat ze enkel in onze provincie wordt gebruikt maar het klinkt wel geweldig goed: "oj d’r een brood no smiet krieg je’t gesneeën were." Echt weggelegd voor iemand die messcherp is. Nog een hele mooie uitdrukking: "je kunt ‘em deur ’t slotergat trekk’n." Daar moet geen tekening bij? Ok nog eentje: "gespierde stylo."

Tettieng

En dan is er nog een hele mooie die zeker strikt West-Vlaams is en dat is een "magere tettieng" of zelfs tout court een "tettieng." Een "tettieng" of "tettienk" is een worm maar meestal specifieker een regenworm. Geen idee waar het vandaan komt maar het is wel opvallend dat de West-Vlamingen glibberige dieren gebruiken om aan te duiden dat iemand last heeft van over- of ondergewicht. We zeggen van iemand dat hij "slekkevet" is of een magere "tettieng." Dat woord zou trouwens een verbastering zijn van het woord teek. Ik vind het niet uit, maar ik heb toch niet de indruk dat een teek op een "tettieng" gelijkt.  

Benieuwd wélke burgemeester het zal halen binnenkort ...

Het West-Vlaamse "tettieng"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!