West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "totetrekkerie"

donderdag 7 maart 2019 - 09:41
Elke week laat Chris Dusauchoit zijn licht schijnen op een West-Vlaams woord dat we allemaal kennen maar niet altijd weten waar het vandaan komt. Dit keer trekt hij "toten" en "muulen" zonder "totetrekkerie".

Ik durf niet te veel te zeggen over carnaval, want we hadden het hier vorige keer over die "puut" op die affiche van de E3 Harelbeke en meteen daarna moest die weg! "Zwieg zere!"

Maar goed, wat zie je in zo’n carnavalstoet op die praalwagens: poppen met lelijke smoelen en een smoel of een gezicht in het West-Vlaams is natuurlijk een "tote".

"Tote" komt waarschijnlijk van "tuit" zoals bij een kan of een ketel om mee te schenken weet je wel, iets dat uitsteekt. En als je kijkt naar al die toten die je ziet op die praalwagens in Aalst, alles steekt daar uit, de neus, de kin, de ogen, de oren. "’t Sien ollemolle lelijke toten". 

Toten of muulen trekken

Een "totentrekker", dat is een komediant. Maar "totetrekkerie" is precies nog een graadje erger want dat is huichelen, je anders voordoen dan je bent. ’t Hof van Commerce heeft een liedje waarin ze rappen: "’t Hof Van Commerce rockt de natie, zoender totetrekkerie". Topnummer.

Ikzelf ging naar de carnavalsstoet voor de gratis "spekken" waarmee ze gooiden, spekken dat is natuurlijk snoep en dat brengt me naadloos naar het volgende: er is een groot verschil tussen een "totentrekker" en een "muuletrekker". Een muuletrekker is een zuurtje.

"Me vrouwe kwam were van reize en ze peisde da ‘k ontroerd woaren, mo ‘k aan een muuletrekker in mijn moend, azo kost ik beter toten trekken."

Chris.

Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen
Het West-Vlaamse "tote"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!