West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "wrikkelgat"

donderdag 18 juni 2020 - 10:10
We waren hier danig onder de indruk van de West-Vlaming Glenn Valentin. Die is de Tourmalet opgeklommen in de Pyreneeën, niet met een fiets zoals ze in de Tour de France altijd doen, maar met een stuiterbal. Een echt "wrikkelgat" meent Chris Dusauchoit.

Chapeau vind ik te bescheiden voor die prestatie dus ik opteer liever voor "santé me ratje" of waarom niet "mezienke gods." Ik moest spontaan aan een mooi West-Vlaams woord denken voor iemand die niet kan stil zitten op zijn stoel en dat is "wrikkelgat". "Wrikkelgat" is in 2005 uitgeroepen door de luisteraars van Radio 2 tot het mooiste West-Vlaamse woord en ik kan die luisteraars geen ongelijk geven.

Soms hoor je wel eens de variant "kwikkelgat" maar het komt van het woord "wrikkelen", eigenlijk een versterking van het werkwoord wrikken, dat ook in het Nederlands bestaat. Wrikken, dat doe je als je iets heen en weer beweegt om het te proberen los te krijgen. Een paal die je uit de grond wil krijgen of een vijs uit het hout, daar begin je aan te wrikken tot het loskomt. En dat heen en weer bewegen van iets, ja logisch dat wij dat "wrikkelen" noemen en zo iemand die niet stil kan zitten een "wrikkelgat".

Het West-Vlaamse "wrikkelgat"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!