West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "zére"

donderdag 28 november 2019 - 10:28
Opzij opzij opzij! Maak plaats want we hebben soms zo'n ongelooflijke haast. Herman Van Veen heeft er een lied over gemaakt en het is tijdloos. Chris Dusauchoit haalt er zelfs inspiratie uit om er wat West-Vlaams tegen te gooien. Wat dacht je van "zére" en "roefroef"?

De mensen willen soms "raprap" zijn. En daar hebben wij best wat mooi West-Vlaams voor, het meest voor de hand liggende is "zére". Dat "zére" is natuurlijk verwant aan het Nederlandse "zeer", in de zin van zeer goed of zeer snel, maar wij zeggen dat nooit in die betekenis, wij zeggen "stief" goed en "stief zére".  Hoe wij daar de betekenis van snelheid hebben in gestopt is een groot raadsel.

Je kan ook zeggen:  "Een oai en een droai" en dat is echt vliegensvlug, "zo zére of kiek’n" kan ook.

"Roefroef!"

Eentje dat ik nog ken uit mijn jeugd, maar ik ben niet zeker of ook andere West-Vlamingen die kennen is "roefroef". Dat heeft meer de betekenis van overhaast. Mijn vrouw zei vorige week nog "j’ è gie zeker ol me koper roefroef gekuust? ’t Is ’t er an te zien!" Maar die "roefroef" kun je ook nog heel mooi zeggen als in "zeven ‘oasten", maar dat – ook al klinkt het heel typisch West-Vlaams – zeggen ze eigenlijk overal in Vlaanderen.

Het West-Vlaamse "zére"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!