West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "zwientje"

vrijdag 26 juni 2020 - 08:08
De varkentjes waren niet uit het nieuws deze week met die vreselijke beelden uit Torhout en ook de vaststelling dat het coronavirus zich graag ophoudt in slachterijen. Dus hangt Chris Dusauchoit het zwijn uit met het West-Vlaamse "zwientje".

Wij hebben het in West-Vlaanderen nauwelijks over bijvoorbeeld een varkensstal, wel een "zwienestol" of een "zwienekot." Weet je trouwens wat een "zwientje" is? Dat is zo’n uiterst venijnige oogzweer, die ze in andere provincies wel eens "weeroog" noemen, of een "pinkoog" of een "pisoog", er zijn ook mensen die dat een "strontje" noemen, maar bij ons dus een "zwientje", "zwiensoge" of zelfs een "zwienepuuste". In sommige West-Vlaamse streken zeggen ze ook een "tipoog" en zelfs aan "aalpuist".

Balletje bij petanque

"Zwientje" heeft nog een andere betekenis. Dat kleinste balletje dat je bij aanvang van een spelletje petanque gooit, dat heet een "but", in het Frans "cochonet", biggetje, vandaar ook alweer en enkel in onze provincie: een "zwientje".

Er zijn een pak uitdrukkingen met "zwien" of "zwiens": het bekendste is natuurlijk… "Het zwien deur de beeten jagen", feestelijk van jetje geven. Maar er is ook "bloeën lik een zwien", "’t zwien an z’n ‘anden èn" betekent winterhanden hebben. En één van de allerleukste voor iemand die o-benen heeft: "je kan gin zwien tegenhoeden".

Het West-Vlaamse "zwientje"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!