de madammen
Smullen van het witte goud
In de keuken
do 30 mrt. - 7:07
Cathérine trok voor de gelegenheid naar Noorderwijk in de stille Kempen, naar de Pleynhoeve bij Sus van Olmen.
Al 60 jaar zit Sus tussen de asperges. Zijn ouders kweekten ook asperges. Maar op het veld in Noorderwijk was het eigenlijk allemaal nog heel erg stil: je hoorde alleen de wind. Dat komt natuurlijk omdat Sus alleen asperges in de volle grond kweekt en voor dié asperges is het nog even te vroeg.
Cathérine zelf is dol op asperges. Een van haar absolute lievelingsrecepten is er eentje van Frank Fol.
Salade van asperges met spekjes en waterkers
- Neem 200 gram asperges per persoon. Kuis ze en snijdt ze schuin in stukken.
- Breng een ruime pot water aan de kook met zout en laat de asperges hierin 2 minuten garen.
- Schep de asperges eruit en laat ze uitlekken.
- Neem één bakje waterkers voor vier personen. Wassen en grof snijden.
- Blancheer spekjes in water. Giet het water af en was de spekjes. Hierna mag je ze bakken in olijfolie.
- Kook een eitje hard en prak het.
- Werk de asperges af met witte wijnazijn, peper en zout en een geutje olijfolie. Doe hetzelfde met de waterkers. Schik de asperges en de waterkers op een bord. Tenslotte leg je de spekjes en het ei erop.
Smakelijk!
Het aspergeveld van Sus