Smullen van kool
zo 22 mrt. - 7:26
Daar komt de winter en daar komt dus ook de kool, de witte kool in het bijzonder. Groente van de maand oktober!
Witte kool is de groente van de maand oktober. Net als rode kool en savooikool, een echte wintergroente. Het is een van de oudste families groentegewassen. De naam is een beetje misleidend, want de kleur van witte kool is eigenlijk eerder lichtgroen dan wit.
Zorg er bij de aankoop steeds voor dat de buitenbladeren stevig zijn en een glanzend uitzicht hebben. Vermijd kolen met verwelkte buitenbladeren.
Reken 300 tot 400 gram gekookte witte kool per persoon. Voor salades reken je 75 tot 100 gram per persoon.
LEKKER KLAARMAKEN
Witte kool heeft een echte koolsmaak. Deze kool wordt ook gebruikt om zuurkool van te maken. De groente doet het goed in stamppot of stoofschotels.
Verwijder de buitenste bladeren, snijd de kool in vieren en haal de stronk eruit. Spoel de parten onder de kraan en snijd ze in repen. Kook witte kool niet te lang, want dan ontstaan er zwavelverbindingen. Die veroorzaken een nare koollucht en maken de groente moeilijk verteerbaar.
OP JE GEZONDHEID
Witte kool bevat gemiddeld meer vitamine C en vitamine K dan andere groenten.
GOED BEWAREN
Bewaar kolen zo luchtig mogelijk. Bewaard op een koele plaats is witte kool minimum een week houdbaar. Witte kool kan je ook uitstekend invriezen. Blancheer de kool wel eerst twee minuten.
RECEPTEN
Kool kan je op heel wat manieren klaarmaken. Op zoek naar inspiratie? Dit zijn alvast drie recepten die de moeite waard zijn om uit te proberen.
Tip: klik op de foto om naar het recept te gaan!
Smakelijk!
Pladijs met witte kool, kappers en hazelnoot
Witte kool in witte saus en varkenskotelet
Bron: Lekker van bij ons