Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

20 miljoen euro voor kinder- en jeugdpsychiatrie: "Per maand hebben zo'n 27.000 jongeren hulp nodig voor onder meer zelfmoordgedachten tot angstproblemen"

do 15 apr. - 2:42

Kinderen die psychologische hulp nodig hebben, moeten daar vaak maanden op wachten. Ook het aantal kinderen dat hulp nodig heeft, blijft stijgen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maakt daarom 20 miljoen euro vrij voor de kinder- en jeugdpsychiatrie. Niels Vandeloo sprak in 'Spits' met kinder- en jeugdpsychiater Eva Kestens.
© Foto Pexels

"We zijn heel blij met die 20 miljoen euro, want ze is broodnodig!" 

"In eerste instantie kan het helpen om de crisisvragen die er zijn op te vangen. Maar we gaan nog meer middelen nodig hebben. We zijn natuurlijk wel blij dat het kabinet de ernst van de situatie inziet", vertelt kinder- en jeugdpsychiater Eva Kestens. 

27.000 jongeren per maand

Hoeveel kinderen hebben er hulp nodig? "Dat kan ik moeilijk zeggen. De bijstand voor kinderen en jongeren is heel verspreid; je hebt kinderpsychiaters die privé werken maar ook die in ziekenhuizen werken. Het is dus een heel ander verhaal dan bij de coronacrisis, waar je heel duidelijk kan tellen hoeveel mensen er op spoed binnenkomen."

"We hebben wel een enquête afgenomen bij artsen en huisartsen. We vroegen hoeveel crisisvragen zij kregen van jongeren. Een crisisvraag krijg je wanneer iemand meteen hulp nodig heeft, dat is bijvoorbeeld bij zelfmoordgedachten, eetstoornissen of ernstige angstproblemen. Uit de ondervraging bleek dat één arts gemiddeld 2,7 jongeren met een crisisvraag per maand zag. Als we dat uitrekenen: we hebben in Vlaanderen ongeveer 10.000 huisartsen. Deze huisartsen krijgen dus per maand ongeveer 2,7 jongeren met aanvraag, dan kunnen we ongeveer spreken van 27.000 jongeren die enkel in de maand maart hulp nodig had. Dat is dus een zeer grote groep!"

Er is niet enkel een leerachterstand, maar ook een leefachterstand.

— Eva Kestens

Leefachterstand

"Het is belangrijk dat we beseffen dat er niet enkel een leerachterstand is, maar ook een leefachterstand. Ouders en leerkrachten moeten ervoor zorgen dat kinderen terug ervaringen opdoen die ze ook in niet coronatijden opdoen. Wanneer kinderen dan terug naar school mogen, luister naar hen en vraag wat ze echt nodig hebben. Zorg vooral ook dat er genoeg momenten zijn waar het niet gaat over leren. Ze moeten ervaringen opdoen die ze anders ook op school meemaken, zoals een schooluitstap of bosspel."

Voor ouders is het ook niet gemakkelijk deze periode, de coronacrisis knaagt. Heel veel mensen ervaren dit als een stressvolle periode. "Maar hoe meer wij onze stress tonen als volwassenen, hoe meer zij die overnemen. Dus maak tijd om met je eigen stress aan de slag te gaan, luister naar je kinderen en ga opzoek naar de kleine dingen die wel mogen en probeer daar plezier uit te halen!"

Heb jij nood aan een gesprek? Dan kan je ook terecht bij organisaties zoals Tele-onthaal of Awel.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet