Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

3 heerlijke én simpele gerechtjes met peren

do 31 mrt. - 9:53

De Oorlog in Oekraïne zorgt voor een streep door de rekening van perentelers: "Eet meer peren zodat we de crisis overleven".
© Canva

Nu de Europese Unie de export van peren naar Wit-Rusland heeft verboden, roepen fruittelers de overheid op om maatregelen te nemen. Wit-Rusland was de bondgenoot van Rusland, sinds de boycot van Rusland zelf sinds 2014, en zo de grootste afnemer geworden van Belgische peren. Maar die verkoop stopt nu. Tegelijkertijd is er een groot aanbod waardoor de prijzen voor peren de voorbije weken sterk zijn gedaald. "We roepen de Belgen daarom op meer peren te eten, want alle beetjes helpen", zeggen de perentelers. 

Je kan een peer uiteraard gewoon zo uit het vuistje eten, of in een fruitsalade. Maar je kan er ook heerlijke gerechten mee op tafel toveren. Wij gingen inspiratie opdoen bij Lekker van bij Ons. Dit is alvast een selectie van 3 originele en makkelijke receptjes. Smakelijk!

Boterham met blauwe kaas, peer en ontbijtspek

Boterham met blauwe kaas, peer en ontbijtspek

Boterham met blauwe kaas, peer en ontbijtspek

Wat heb je nodig? 

  • 4 dikke bruine boterhammen
  • 200 g blauwe schimmelkaas
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 1 stronkje witloof
  • 1 rijpe peer
  • olijfolie
  • balsamicocrème
  • zwarte peper

Aan de slag!

  • Droog het ontbijtspek zonder vetstof toe te voegen in een voorverwarmde oven van 100°C gedurende 1 uur.
  • Druppel een beetje olijfolie over de boterhammen en beleg ze met plakjes blauwe kaas, reepjes witloof en plakjes peer.
  • Breng op smaak met zwarte peper.
  • Leg het ontbijtspek er boven op en werk af met balsamicocrème.

Slaatje van witloof met appel, peer en Vlaamse gedroogde ham

Slaatje van witloof met appel, peer en Vlaamse gedroogde ham

Slaatje van witloof met appel, peer en Vlaamse gedroogde ham

Wat heb je nodig?

  • 4 fijne stronkjes witloof
  • 1 peer
  • 1 appel
  • 80 g waterkers
  • 80 g Vlaams gedroogde ham
  • 50 g hazelnoten
  • 2 sneetjes zuurdesembrood
  • 1 sneetje peperkoek (Vondelmolen)
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de vinaigrette

  • 1 sjalot
  • 3 el olijfolie
  • zeste van 1 appelsien
  • 2 el balsamicoazijn 
  • 2 el honing
  • peper en zout

Aan de slag!

  • Rooster de hazelnoten in een pan zonder vetstof goudbruin en laat afkoelen.
  • Maak de vinaigrette. Snijd de sjalot fijn en kruid met peper en zout. Voeg de balsamicoazijn toe en laat 15 min trekken. Voeg de olijfolie en de zeste van de appelsien toe. Roer alles en zet de vinaigrette opzij.
  • Snijd het brood en de peperkoek in blokjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak het brood en de peperkoek tot croutons, goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak het witloof schoon en verwijder het uiteinde. Halveer het witloof voorzichtig in de lengte. Was de waterkers, de peer en de appel. Verwijder het klokhuis en snijd het fruit in dunne partjes. Meng alle ingrediënten onder de appelsienvinaigrette. Schik de stukjes gedroogde ham er tussen en werk het geheel af met de gebakken croutons.

Quesadilla met chocolade mignonnette, peer en roomkaas

Quesadilla met chocolade mignonnette, peer en roomkaas

Quesadilla met chocolade mignonnette, peer en roomkaas

Wat heb je nodig? 

  • 4 tortilla’s
  • 16 mignonnettes (4 per tortilla)
  • 200 g volle roomkaas
  • 2 conferenceperen
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 80 g hazelnoten
  • bloemsuiker

Aan de slag!

  • Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes van ongeveer 3mm.
  • Roosters de hazelnoten en hak ze fijn.
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Leg 2 tortilla’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer de 2 tortilla’s met roomkaas en leg er plakjes peer op.
  • Verkruimel de chocolade mignonnette grof en strooi deze op de peer samen met de sinaasappelzeste en hazelnoten.
  • Leg opnieuw een laagje peer en mignonnettestukjes. Besmeer de andere tortilla’s met roomkaas en leg bovenop de belegde tortilla.
  • Schuif beide tortilla’s in de oven voor ongeveer 8 à 10 minuten.
  • Snijd in 4 en werk af met bloemsuiker.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet