4 dingen die je moét weten voor je een alpaca in huis haalt

vrijdag 7 mei 2021 - 16:29
Foto: Unsplash
Alpaca's zijn waanzinnig populair in ons land, de verkoop van de dieren boomt enorm. Maar minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is bezorgd over de trend, want alpaca's vragen best wat verzorging en expertise. Sam Geysens van Salictum Alpacafarm uit Bierbeek legt uit in 'Spits met David' waarom je beter twee keer nadenkt voor je een alpaca in huis haalt.

Om meer zicht te krijgen op de alpacapopulatie in ons land wil Ben Weyts een verplichte registratie invoeren. Iets wat alpacakweker Sam steunt: "Alpaca's blijven dieren die heel specifieke zorg nodig hebben. Ze mogen dan wel een fluffy uiterlijk hebben, je mag je echt niet laten misleiden. Het zijn geen dieren waar je onbezonnen aan mag beginnen."

Ze hebben veel ruimte nodig

"Per alpaca moet je 500 m² kunnen voorzien", legt Sam uit. "Het zijn en blijven kuddedieren, je moet dus minstens twee alpaca's houden. Anders kwijnen ze weg van eenzaamheid. Ze hebben echt nodig aan een soortgenoot. Je hebt dus al minstens 1000 m² nodig om alpaca's te houden."

Je moet ze jaarlijks scheren

"Ze moeten jaarlijks verplicht geschoren worden. Doe je dat niet, dan komt het de gezondheid van de dieren echt niet ten goede."

Je moet wat van dieren kennen

"Het zijn dieren die pas in een laat stadium laten merken dat ze ziek zijn. Kennis van dierenziektes is dus een basis om aan alpaca's te kunnen beginnen."

Ze zijn best duur

"Afhankelijk van de kwaliteit en het ras, kan de prijs van een alpaca enorm verschillen. We spreken dan over prijzen vanaf 1.500 euro."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!