Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

40.000 euro: zoveel kost een hond die corona kan opsporen. "Maar toch goedkoper dan de testen!"

ma 14 sep. - 3:00

Wat kost de coronahond die aan het zweet kan ruiken of iemand besmet is met het coronavirus? Johan Weckhuysen van 'K9 Detection Belgium' berekende de kostprijs voor 'Spits met David'.
© Pixabay

40.000 euro

"Volgens onze berekening kunnen wij goedkoper werken dan de klassieke testen. De volledige opleiding van de hond en ook van de mensen, die met het dier moeten werken, kost ongeveer 40.000 euro. Als we 200 stalen per dag nemen en dat vermenigvuldigen met 200 dagen per jaar, komen we aan de kostprijs van 1 euro per staal. Daarbij moet je ook nog de kostprijs van het personeel en de investeringen tellen. Zo blijven wij onder de kostprijs van de officiële PCR-testen bij de dokter, die blijkbaar 67 euro kosten. De sneltest zou 135 euro kosten. Dat is natuurlijk een zeer groot verschil." vertelt Johan Weckhuysen in 'Spits'.

Training zonder stress is belangrijk

Hoelang gaat die hond mee? "In die 40.000 euro, waarvan eerder sprake, is alles inbegrepen. Onze oudste speurhond voor het opzoeken van explosieven is 9 jaar en levert nog altijd perfect werk. Deze honden kunnen een tijdje mee in actieve dienst." Hoe foutgevoelig is zo'n hond? "Dat hangt af van de opleiding. De foutmarge is zeer klein als de training zonder veel stress verloopt." Dus in principe zou je die honden in laboratoria kunnen inzetten? "Dat is in de eerste fase onze bedoeling als de omgeving een volledig neutrale zone is, waar het dier zich op zijn gemak voelt. In een latere fase kunnen we de honden inzetten op luchthavens en evenementen, maar dat vraagt meer training."

Tekort aan positieve stalen

Hoeveel honden zijn er nu in opleiding? "Wij zijn nu bezig in een experimentele fase met 4 honden. Dat zijn 3 beagles en 1 labrador. Daarnaast hebben we 2 Mechelse herders, die we kunnen inzetten voor de eerste proeven." Wanneer kunnen deze dieren effectief ingezet worden? "Dat kan heel vlug gaan. Het enige wat we missen, zijn positieve stalen, die we van de mensen en de dokters moeten krijgen en gezien de wet op de privacy is dit niet evident. Misschien kunnen de luisteraars van Radio 2 ons hierbij helpen?" besluit Johan Weckhuysen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet