Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

8 tips om een CO-vergiftiging te vermijden

ma 18 nov. - 7:14

Ieder jaar worden in ons land meer dan duizend mensen slachtoffer van een koolstofmonoxidevergiftiging of CO-vergiftiging. Enkele tientallen daarvan overleeft het niet. Ook het voorbije weekend waren er dodelijke slachtoffers te betreuren, deze keer in het Oost-Vlaamse Zulte.
keukengeiser

Vanaf oktober stijgt het aantal CO-slachtoffers geleidelijk om een hoogtepunt te bereiken tijdens de wintermaanden. In maart neemt dit aantal terug geleidelijk af.

Opvallend trouwens: ongeveer 70 % van alle slachtoffers is jonger dan 40 jaar.

Waar komt CO vandaan? 

CO ontstaat daar waar vlammen zijn. In een woning kunnen verwarmingsapparaten, warmtetoestellen, ovens en fornuizen die werken op basis van brandstoffen (kolen, gas, hout, stookolie, enz.) CO doen ontstaan.

Koolstofmonoxide kan ook door kieren van de schoorsteen, door plafonds, vloeren, en dergelijke binnenkomen. Dat betekent concreet dat CO ook aanwezig kan zijn in kamers waar geen vlam brandt!
 

CO komt vrij door onvoldoende verluchting, een fout gebruik van het toestel, slechte afvoer van verbrandingsgassen, slechte verbandingsinstallatie of onvoldoende onderhoud.

Hoe CO-vergiftiging vermijden? 

• Verluchten, verluchten en nog eens verluchten 

Plak niet alle kieren van ramen en deuren dicht. Voorzie in de plaatsen waar een toestel staat een niet-afsluitbaar rooster onderaan in de deur of muur. Voorzie bij een keukengeiser een luchttoevoer en -afvoer in de buitenmuur.

• Gebruik toestellen op een juiste manier.

Gebruik de keukengeiser enkel voor de gootsteen. Vermijd de aankoop van tweedehandstoestellen. Raadpleeg een vakman voor aankoop, installatie en onderhoud van het toestel. Gebruik geen verplaatsbare toestellen, tenzij elektrische. Laat de luchtklep van het toestel voldoende open.

• Zorg voor een goed werkende schoorsteen of rookgasafvoer.

Laat de schoorsteen jaarlijks vegen en controleren (soms verplicht). Gebruik geen doe-het-zelf reinigingsblokken. Beperk bochten en horizontale delen in de schoorsteen of rookgasafvoer. Herstel scheuren of barsten in de schoorsteen of rookgasafvoer. Laat een vochtige schoorsteen nakijken.

• Controleer of de vlam blauw is bij een gastoestel.

Een gele vlam wijst op onvolledige verbranding en risico op CO! Contacteer een vakman.

• Controleer of er aan het toestel sporen van roest of roet zijn.

Ook als er veel condensatie in huis is (op de ramen of deuren) of een abnormaal hoge vochtigheid is er een groot risico op CO vergiftiging.

• Maak dagelijks de aslade leeg bij kolenkachels en gaskachels.

• Gebruik een barbecue of terrasverwarming enkel in open lucht.

• Laat de auto niet draaien in een gesloten garage.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet