Afrikakenner Katrien Vanderschoot: "Niet iedereen in Congo ligt wakker van het Leopold II-standbeeld in Kinshasa"

donderdag 11 juni 2020 - 16:11
Leopold 2
In Sint-Niklaas verdwijnt de Leopold II-laan. In de bibliotheek van de universiteit van Leuven krijgt een buste van Leopold II een andere plaats. De voormalige Belgische koning blijft de gemoederen verhitten. Maar wist je dat de Congolese overheid 15 jaar geleden in Kinshasa nog een beeld ter ere van Leopold II heeft ingehuldigd? Katrien Vanderschoot, VRT-journaliste en Afrikakenner, geeft tekst en uitleg in 'Spits met David'.

"Dat zou je inderdaad bizar kunnen noemen. Het beeld is een kopie van het ruiterstandbeeld van Leopold II dat door Thomas Vinçotte werd gemaakt in 1928. Het is weggehaald in 1960 na de dekolonisatie en onafhankelijkheid van Congo. Toen het in 2005 terugkwam, ontstond er een heftig debat. Het werd meteen weggehaald en verplaatst naar het park van het Nationaal Museum in Kinshasa. Daar stond toen ook een standbeeld van de ontdekkingsreiziger Stanley, maar die is ondertussen van zijn sokkel gehaald." 

3 Congolese reacties

Is het standbeeld van Leopold II in Kinshasa niet beklad? "Er zijn drie soorten reacties. De jongeren tonen begrip voor hetgeen er in de wereld aan het gebeuren is. Dat is een opgekropte woede. Niet alleen voor het onverwerkt verleden maar ook om het racisme waarmee die jongeren in België en de Verenigde Staten elke dag te maken krijgen. Daarnaast zijn er ook de gewone Congolezen die niet wakker liggen van het beeld. Zij hebben andere problemen zoals corona, honger, gebrek aan drinkwater en de politiek."

"De derde groep is de elite. Zij liggen wakker van 60 jaar onafhankelijkheid en willen in debat gaan over de relatie met België. Ze stellen zich vragen of er excuses moeten komen voor wat Leopold II destijds gedaan heeft. Moeten we dat verleden helemaal verwerken? Of moeten we meer naar de toekomst kijken waarbij we alles uitwissen en verder gaan op een gelijkwaardige manier als partner met België?", besluit Vanderschoot.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!