Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Al meer dan 200 besmettingen in China: komt het onbekende coronavirus ook naar ons land?

di 21 jan. - 5:00

In China is een onbekende variant van het coronavirus opgedoken. Het virus, dat een longziekte veroorzaakt, is overdraagbaar van mens op mens. Intussen zijn al meer dan 200 mensen besmet en zijn er al dodelijke slachtoffers gevallen. Morgen komt de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) samen in Genève voor een crisisberaad. Volgens viroloog Johan Neyts mogen we niet uitsluiten dat het virus ook naar ons land komt.

Nieuw virus?

Van het coronavirus bestaan al enkele varianten. Maar nu gaat het om een nieuwe onbekende. Net daarom komen heel wat experten van de WHO morgen samen in Genève voor een crisisberaad. "Het is de taak van de WHO om het virus te leren kennen en begrijpen. Hoe gaat het zich verspreiden? Wie wordt ziek? Zijn dat mensen die al longproblemen hebben? En nog allerlei vragen", zegt viroloog Neyts. 

Wat is het gevaar voor ons land?

Het virus is overdraagbaar van mens op mens. Volgens Neyts kunnen we niet uitsluiten dat het virus ons land kan bereiken. "Het vliegverkeer tussen China en de rest van de wereld is heel intensief. Op 13 uur vliegen sta je van Wuhan in Brussel. Dus het kan dat reizigers het virus naar hier meebrengen."

Al moeten we volgens hem ook niet meteen beginnen panikeren. "De meeste patiënten krijgen een zware luchtinfectie, worden gehospitaliseerd en even in quarantaine geplaatst. Maar de meesten zijn uiteindelijk snel genezen. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt veel lager. En we weten ook niet zeker of de dodelijke slachtoffers een achterliggende medische geschiedenis hebben."

Je kan een F16 kopen om je land te beschermen, maar er zijn ook andere indringers die moeilijker te bevechten zijn

— Johan Neyts, Viroloog aan KUL

Snel geïdentificeerd

Johan Neyts was enkele maanden geleden nog in Wuhan, de stad waar het virus uitbrak. "In Wuhan is een expertisecentrum in de virologie. Ik was daar op een congres om een lezing te geven over wat wij doen aan de KU Leuven."

Dat net daar het virus uitbrak, is puur toeval volgens de viroloog. Ook een beetje een 'gelukkig' toeval. "Het goede is wel dat men omwille van die expertise daar snel doorhad dat er iets niet klopte toen heel wat mensen zich meldden in het hospitaal met een ernstige longinfectie. Ze zijn er heel snel in geslaagd om dat virus te identificeren." 

Waarom komen gevaarlijke virussen altijd uit China?

Toeval of niet? Maar het lijkt wel dat gevaarlijke virussen vaak voor het eerst opduiken in China. Denk maar aan de vogelgriep, SARS of de Hongkonggriep. "Dat klopt", zegt Neyts, "Al is dat natuurlijk niet altijd het geval. Het is zo dat mensen in China op een heel andere manier leven. Er wonen héél véél mensen in steden op een kleine oppervlakte bij elkaar. Het contact tussen mens en dier is daar ook veel intensiever. Je komt daar heel wat markten tegen waar men levende kippen verkoopt, of zelfs andere zoogdieren. Dan is de kans op een infectie natuurlijk veel groter."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet