Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Artificiële intelligentie voorspelt Ronde van Vlaanderen-winnaar: “Vorige week hebben we 4 van de top 5 kunnen voorspellen"

vr 2 apr. - 2:35

Gedaan met de spanning voor de 'Ronde van Vlaanderen', want een computer heeft de winnaar al voorspeld. Professor Steven Latré bij Imec en UAntwerpen legt in ‘Spits’ met David Van Ooteghem uit hoe dat juist werkt.

Onze computer voorspelt dat Mathieu van der Poel de 'Ronde van Vlaanderen' zal winnen", vertelt de professor. "De tweede plaats is voor Greg Van Avermaet. Wout van Aert staat op de derde plaats. Oliver Naessen op de vierde en Jasper Stuyven wordt vijfde. Spannend! De koers moet uiteraard nog gereden worden.

Objectieve data en parameters

“De laatste 20 jaar hebben wij koersdata aan de computer gegeven en gevraagd om daar een artificieel intelligentie model van te maken, om te voorspellen wie de koers zal winnen. Dat doet hij puur door te kijken naar objectieve data, naar de koersresultaten van de laatste 20 jaar. De computer weet op welke parameters je goed moet scoren om de 'Ronde van Vlaanderen' te winnen. Hij gebruikt  nu ook de huidige vorm van verschillende renners zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Zo bepaalt hij wie hier het beste gaat scoren.”

De slimme computer heeft verschillende parameters in rekening genomen: “Er zijn een aantal parameters die heel bepalend zijn. Bijvoorbeeld hoe je presteert op een aantal cruciale wedstrijden: E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem zijn super belangrijk. Maar bijvoorbeeld ook hoe je het gedaan hebt op de 'Ronde van Vlaanderen' vorig jaar. Tegelijkertijd ook de huidige vorm van de renners: hoe is hun tijd op kleinere koersen eerder in het voorjaar? Wat is hun leeftijd? Zit je in de lente van je carrière of in de herfst? Dit alles brengt andere zaken teweeg in onze voorspelling”, legt Professor Latré uit. 

Als het een motivatie kan zijn voor de Belgen om nog wat harder hun best te doen, is dat mooi meegenomen.

— Professor Steven Latré

Onvoorziene omstandigheden

Misschien gebeurt er een valpartij, want dat kan een computer niet op voorhand weten: “Het is ook nog steeds een tactiek spel. Het kan dus zijn dat de favorieten naar elkaar beginnen kijken. Ook dat kan de computer er niet uithalen. We zien wel dat als we het vergelijken met voorspellingen in het verleden, gemaakt door heel veel andere wielerliefhebbers, dat onze computer toch consistent iets beter scoort dan de verzameling van andere voorspellingen.”

De computer heeft al vaker voorspellingen gedaan die echt zijn uitgekomen: “De vorige jaren hebben we telkens gekeken wat de voorspelling zou zijn. We hebben die dan vergeleken met anderen en we waren hier redelijk goed in. Ook vorige week hebben we vier van de top vijf kunnen voorspellen. Opnieuw, de koers moet nog gereden worden. Het heeft ook met geluk te maken. Maar het toont wel aan dat er voorspellingskracht in de computer zit.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet