Artsen over euthanasieproces in Gent: "Ik hoop dat het mij nooit overkomt. Al zal het mij in de toekomst niet tegenhouden om een beslissing te nemen"

dinsdag 14 januari 2020 - 15:46
Foto: Getty
In de assisenzaal van Gent staan de komende weken drie artsen terecht voor vergiftiging, omdat ze in 2010 euthanasie uitvoerden bij Tine Nys, een vrouw van 38 met psychische problemen. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 dat artsen daarvoor terechtstaan. "Het nieuws kwam binnen als een bom", vertellen LEIFarts Patrick Wyffels en palliatief arts Gert Huysmans in Spits.

Feiten 10 jaar geleden

Het historische assisenproces start vrijdag in Gent. Drie artsen staan er terecht voor feiten die 10 jaar geleden plaatsvonden. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 dat artsen daarvoor terecht staan. 

Wat staat in de wet?

Die wet rond euthanasie zegt dat ook iemand die ondraaglijk psychisch lijdt, euthanasie kan aanvragen. In dat geval moeten er twee andere onafhankelijke artsen hun advies geven. Dat is gebeurd, maar volgens de nabestaanden was Tine niet ongeneeslijk ziek en ook nog niet uitbehandeld. Euthanasie was volgens hen dus niet aan de orde. De artsen hangt nu een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Meer informatie over het proces zelf vind je op VRT NWS

Artsen Gert Huysmans en Patrick Wyffels over euthanasieproces
Reportage over euthanasieproces

Het is als een bom ingevallen

Dokter Huysmans kijkt met zeer gemengde gevoelens naar de zaak. "Dit proces had men kunnen vermijden. Het had er nooit mogen komen. De artsen gaan door een ongelofelijk moeilijke periode en voor de familie wordt het bang afwachten wat de uitkomst zal brengen. Maar ik ken één verliezer, en dat is de levenseinde zorg in Vlaanderen." Volgens Huysmans gaat men aan de hand van één situatie een politiek proces opzetten waar het weer gaat over het voor of tegen euthanasie zijn. "Dat is niet de manier waarop je dit moet aanpakken."

Het nieuws kwam ook hard aan bij LEIFarts Wyffels. "Het is onze taak om op zoek te gaan naar dé weg naar een waardig levenseinde. Als nu blijkt dat wij als artsen veroordeeld kunnen worden in assisen voor een advies dat we in eer en geweten formuleren, dan zullen veel artsen zich in de toekomst terugtrekken. En dat is spijtig."  Al laat Wyffels zich zelf niet beïnvloeden door de beslissing. "Mij zal het niet tegenhouden om in de toekomst een ander advies te geven."

Assisen is geen goed idee

Euthanasie is een delicaat onderwerp met veel technische en juridische kanten. Net daarom vinden beide artsen het jammer dat deze zaak voor de volksjury moet verschijnen. "Ik had dit overgelaten aan de rechter. De juryleden zijn mensen die het zeker goed bedoelen, maar het zijn Chinese vrijwilligers die geen andere keuze hebben dan zetelen."

"Verschrikkelijk'

LEIFarts Patrick Wyffels werkt nauw samen met de psychiater die terechtstaat in Gent. Hij vindt het verschrikkelijk dat die persoon aangeklaagd wordt. "Vreselijk dat iemand die zich al jaren inzet voor patiënten met een psychiatrische aandoening, zich nu moet verantwoorden voor moord. Ik hoop dat het mij nooit overkomt. Want het kan altijd gebeuren dat er toch een familielid achteraf bedenkt dat er iets niet correct zou gebeurd zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!