Aster Nzeyimana over het Belgisch voetbal: “Het oogt elke dag slechter, en dat is zeer demotiverend als voetballiefhebber”

vrijdag 10 juli 2020 - 18:51
Deze week was het in het voetbal, om het met de woorden van sportanker Catherine Van Eylen te zeggen, "een soep" . Wat een fantastische start moest worden, werd één en al chaos. Aster Nzeyimana legt uit waarom.

“Het is dramatisch voor B voetbal. Iedereen dacht dat we eindelijk aan voetbal konden denken. Alles leek top! En ineens komt daar ‘die beslissing’ van het BAS. Een beslissing die insloeg als een bom. Het BAS vernietigde op 8 juli de beslissing, die genomen is in mei, om de competitie te stoppen en Waasland-Beveren te degraderen.”

“Waasland-Beveren stond als laatste in de stand met nog één wedstrijd te gaan. Ze konden zich nog sportief redden. Ze zijn daar uiteraard niet akkoord mee gegaan en stapten naar het BAS. De beslissing is uiteindelijk vernietigd. Waarom is dat extra pijnlijk? Omdat die dag zelf (op 8 juli) ook de nieuwe kalender was voorgesteld. We wisten dat op 8 augustus de eerste wedstrijd werd gespeeld. Iedereen keek ernaar uit! ’S Avonds moest alweer alles in de prullenmand.”

Het is allemaal niet ideaal en dan druk ik me nog heel zacht uit

De Pro League

“De beslissing die in mei is genomen door de Pro League, een verzameling van profclubs in ons land, liet veel te wensen over. We konden dan beginnen aftellen naar het voetbal op 8 augustus, maar het is nu lang niet zeker of dat nog kan. We weten nu niet wanneer we gaan voetballen en met hoeveel ploegen we in 1A zullen zitten. Het oogt heel slecht voor heel veel voetballiefhebbers, en dat snap ik ook volledig.”

“De bal ligt volledig in het kamp van de Pro League. Ik ben een beetje verrast door de reactie van hen op dat vonnis van het BAS. Je zou verwachten dat ze er mee akkoord gaan en de beslissing volgen. Dat ze de makkelijke weg zouden kiezen en dat 18 ploegen in 1A zouden spelen. Er is maar 1 oplossing, iedereen is het daarmee eens, dat is de weg van de minste weerstand én toch wil de Pro League 16 ploegen… De uitleg die ze eraan hebben gegeven, is onredelijk. Dus moet er nu een nieuwe beslissing komen die wel juridisch steek zou houden.”

 “Nu hebben ze allerlei advocaten en juristen aangesteld om tegen maandag met een eerst mogelijke oplossing te komen. Sowieso kan er pas gestemd worden over het format over twee weken en dan zitten we op een kleine twee weken van de competitiestart. Het is allemaal niet ideaal en dan druk ik me nog heel zacht uit.”

Het eigenbelang wordt altijd voorop gesteld, en het gebrek aan visie binnen bepaalde instanties binnen het voetbal is soms stuitend. Dat is voor veel mensen zo, zeker voor de man in de straat die voetbal wil.

8 augustus

“Wat er gebeurt kan ik niet voorspellen. Eigenlijk zouden we over twee weken moeten beslissen dat we met 18 clubs aan de competitie beginnen. Dat lijkt me de meest logische manier, maar het is lang niet zeker dat dat gaat gebeuren. We zijn ook niet zeker, eens het seizoen begonnen is, dat er geen andere rechtszaken lopende zijn. Dat er niet plots zal beslist worden of er in 1A een ploeg bijkomt of uit moet.”

“Het oogt elke dag slechter en slechter, en dat is zeer demotiverend als voetballiefhebber. Hoe het er soms aan toe gaat… Het eigenbelang wordt altijd voorop gesteld, en het gebrek aan visie binnen bepaalde instanties binnen het voetbal is soms stuitend. Dat is voor veel mensen zo, zeker voor de man in de straat die voetbal wil.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!