Avondklok van 23.30 tot 6 uur en thuiswerk wordt verplicht, welke maatregelen zijn afgekondigd in Antwerpen?

dinsdag 28 juli 2020 - 07:20
De Antwerpse Provinciale Crisiscel heeft een aantal bijkomende coronamaatregelen genomen, bovenop de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Zo zal in de hele provincie een avondklok worden ingesteld tussen 23.30 en 6 uur. Cafés en restaurants moeten om 23 uur sluiten.

Het besluit met de maatregelen zal ten laatste morgen (woensdag) worden gepubliceerd en alle maatregelen zullen vanaf de publicatie van het Provinciaal Besluit strikt gehandhaafd worden.

Voor de hele provincie wordt een avondklok ingesteld, van 23.30 tot 6 uur. Iedereen moet dus tussen die specifieke uren thuisblijven, behalve voor noodzakelijke verplaatsingen zoals een ziekenhuisbezoek of bij het wisselen van shifts voor het werk.

"Kom niet naar Antwerpen"

De Antwerpse gouverneur Cathy Brex doet daarbij een expliciete oproep: "Wees alstublief niet creatief met het omzeilen van de maatregelen. Het is absoluut verboden om te feesten! Ga ook niet elders feesten. Omgekeerd raden we mensen ook aan om nu niet naar de regio Antwerpen te komen in het belang van uw eigen gezondheid en die van anderen. Wees creatief om het virus te verslaan."
 

Het is absoluut verboden om te feesten in Antwerpen, en doe dat ook elders niet

Gouverneur Cathy Brex

Cafés en restaurants dicht om 23 uur

Zoals vorige week al was beslist moet iedereen in de provincie Antwerpen een mondmasker bij zich hebben en het opzetten op het publieke domein en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. 

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijde gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. Cafés en restaurants moeten ook om 23 uur sluiten. De politie zal toezien op het naleven van dat sluitingsuur, benadrukt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels. Geen funshoppen, u gaat alleen inkopen en niet langer dan 30 minuten.

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is

Individuele contactsporten worden verboden. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar. Of dat ook betekent dat KV Mechelen, Antwerp, Beerschot en Westerlo niet mogen trainen of spelen, is voorlopig niet gezegd. Ook over de bekermatch van Antwerp tegen Club Brugge is er nog geen duidelijkheid. 

In de meest getroffen zone zijn bovendien alle evenementen en feesten verboden en moeten de feestzalen sluiten. Ook alle fitnesscentra moeten dicht.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!