BDSM'er Maarten wetenschappelijk onderzocht: "Ik praat hier niet over op het werk, maar het onderzoek toont aan waarom BDSM prettig is"

donderdag 9 januari 2020 - 16:09
GettyImages
In de Fetish Club 78 in Ham waren vorig jaar wetenschappers van de UAntwerpen te vinden en die hebben bestudeerd hoe dominante en onderdanige mensen die aan BDSM doen, reageren op bepaalde prikkels en handelingen. Maarten was een van de onderzochte mensen.

Vlieg op de muur

"Het was niet raar dat onderzoek", zegt Maarten. "Er was dan ook goed overlegd hoe ze het gingen doen. Vooraf is bloed afgenomen en werden er wat testen gedaan. Over pijnlevels en dergelijke. En nadat we 'gespeeld' hadden, werd er opnieuw bloed afgenomen. Wetenschappers hebben dat bloed dan vergeleken met de stalen vóór het spel. De wetenschappers bleven wel bij ons spel, maar meer als een 'vlieg op de muur'. Ze kwamen niet tussenbeide."

Hormoon niveau's veranderen

Uit de resultaten van het bloedonderzoek leiden de wetenschappers van de UAntwerpen af dat je een soort runners high krijgt door BDSM. Het niveau van stress en plezierhormonen stijgt; precies zoals na een stevige lichamelijke inspanning.
"Het is zelfs meer dan een runners high", vindt Maarten. "Je zit in een soort bubbel met z'n tweeën. Het vertrouwen is dan ook heel groot. Je hebt iemand tegenover je die je helemaal vertrouwt. Nu is het dus aangetoond dat er ook lichamelijk iets gebeurt met je stress- en plezierhormonen. Dat is meteen ook de verklaring waarom BDSM prettig is."

Het is privé

"Ik ben bouwvakker, maar in de bouwput praat ik hier niet over. Er zijn gewoon nog teveel misverstanden en vragen. 'Hoe kan je pijn nu fijn vinden', bijvoorbeeld. Er zijn nochtans veel mensen die aan BDSM doen, dat weten we dan weer uit ander onderzoek", besluit Maarten.

Maarten doet aan BDSM

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!