Belangrijke schakel in het ontstaan van dikkedarmkanker ontdekt

dinsdag 16 juni 2020 - 16:47
Goed nieuws uit de medische wereld! Deze keer niet over Covid-19, maar over dikkedarmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd. Professor Lars Vereecke van Universiteit Gent licht toe.

"Eén mechanisme dat aan de basis ligt van diepe colorectale kanker is ontrafeld. Er zijn namelijk verschillende types en één daarvan hebben wij nu beter kunnen bestuderen. Het heeft te maken met een eiwit dat een rol speelt bij verschillende tumoren. Wij hebben kunnen aantonen dat dit eiwit ervoor zorgt dat de stabiliteit van de darmwand verdwijnt waardoor er een verhoogde interactie is met bacteriën."

"De laatste jaren is er veel innovatie op vlak van therapie"

"Momenteel bestaat de therapie voor colorectale kanker voornamelijk uit chirurgie, chemotherapie en radiotherapie en we hopen in de toekomst eigenlijk ook de doeltreffendheid van immunotherapie te verbeteren. Er is veel innovatie de laatste jaren bij verschillende kankertherapieën, zoals melanomen bijvoorbeeld. Jammer genoeg werkt deze therapie niet goed bij colorectale kanker. Maar door die mechanismen beter te begrijpen, hopen we dat we in de toekomst door middel van immunotherapie ook colorectale kanker beter kunnen behandelen. Daarom is het belangrijk om op drie elementen in te spelen: enerzijds de tumorcellen maar ook het immuunsysteem en de darmbacteriën."

"Wat wij hebben kunnen aantonen met onze studie is dat de darmbacteriën een grote rol spelen bij het ontstaan van dikkedarmkanker. Wat heel innovatief is aan de Universiteit Gent is dat we de mogelijkheid hebben om proefdieren te kweken in condities waarbij er geen enkel micro-organisme aanwezig is. Zo kunnen we de diertjes bacteriën toedienen om te bestuderen welke bijdragen tot de ontwikkeling van darmkanker en welke eventueel bescherming kunnen bieden."

Colorectale kanker in de top van meest dodelijke kankers ter wereld

"Jaarlijks zijn er zo'n 10.000 diagnoses van colorectale kanker, iets meer bij mannen dan bij vrouwen. Het vijfjarige overlevingspercentage bedraagt 70%, wat betekent dat 30% van de mensen na vijf jaar overlijdt." Er wordt dan ook sterk op preventie ingezet, zo is gezonde voeding van groot belang. "Vezelrijke voeding en weinig rood vlees dragen bij tot een gezonde darmflora, de goede darmbacteriën die instaan voor een stabiele darmwand en een goed functionerend immuunsysteem."

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!