Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

België heeft zo’n 1200 spionnen: "De ouderwetse informant die verslag uitbrengt aan de spionagediensten, die bestaat ook nog"

wo 2 jun. - 7:45

Vorige week ontdekte Binnenlandse Zaken dat ze al twee jaar lang werd bespioneerd. Deze week blijkt dat Amerikaanse spionnen de Duitse bondskanselier Angela Merkel afluisterden. Spionage lijkt plots overal! Onderzoeksjournalist Lars Bové is gespecialiseerd in spionage: “De wereld van cyberspionage is zichtbaarder omdat hacking vaker ontdekt wordt. Maar spionage is van alle tijden", vertelt hij in 'Spits'.

Via gesofisticeerde lekken in het computersysteem werd Binnenlandse Zaken twee jaar lang bespioneerd. “Wie dat gedaan heeft, daar hebben we nog het raden naar. Maar het is wel zo dat landen als Rusland, China en de Verenigde Staten grote investeringen doen in hun geheime diensten en hun cyberspionage-technologie. Zij doen aan actieve spionage”, begint Lars Bové zijn uitleg.

Contraspionage

Het verbaast hem dat mensen denken dat ons land niet aan spionage doet: "Brussel is één van de belangrijkste diplomatieke steden van de wereld. En wees er maar zeker van: al die diplomaten in Brussel dragen ook een ander pet.” Die van spion? Ja, dus. “Ons land doet niet aan offensieve, maar aan defensieve spionage of contraspionage. Wij bespioneren om ons te beschermen tegen bedreigingen. Wij bespioneren de spionnen.”

Onderbemande Belgische geheime diensten

België telt ongeveer 1200 spionnen verdeeld over twee organisaties: Staatsveiligheid en de militaire geheime dienst ADIV. Staatsveiligheid staat in voor het opsporen en tegenhouden van allerlei dreigingen binnen in onze grenzen, zoals terrorisme, wapentraffic en ook criminele organisaties die zich proberen te mengen in politieke kwesties. De militaire inlichtingendienst ADIV opereert meer in de schaduw. “ADIV kwam de laatste tijd wel vaak in de media naar aanleiding van de zaak Jürgen Conings. Daar kwam het gebrek aan personeel ter sprake. En dat klopt, ze zijn met te weinig.”

Spionage is van alle tijden

Ook al neemt cyberspionage toe en lijkt het daardoor alsof iedereen elkaar meer dan ooit aan het spioneren is. "Toch is spionage van alle tijden,” benadrukt Bové. “En de ouderwetse informant die verslag uitbrengt aan de spionagediensten, die bestaat ook nog. Wees daar maar zeker van.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet