Bijziendheid wordt grootste epidemie in 2050: "De helft van de bevolking zal slecht zien. De levensstijl van kinderen moet anders"

woensdag 22 januari 2020 - 16:08
Myopie, of bijziendheid, lijkt de epidemie van de toekomst te worden. Experten verwachten dat tegen 2050 de helft van de bevolking bijziend zal zijn. De schuldige: het kleine scherm waar we de hele dag naar turen. "Myopie is booming", vertelt oogarts Patricia Delbeke in Spits. Het enige wat we kunnen doen is onze kinderen voldoende waarschuwen.

Scherm is boosdoener

Myopie of bijziendheid is een oogafwijking waarbij je moeite hebt om dingen op afstand scherp te zien. "Vroeger kwam het vooral voor bij kinderen uit de hogere sociale klasse die vaak boeken lazen", zegt oogarts Patricia Delbeke. "Maar met de komst van de kleine schermen is het vandaag een probleem in alle lagen van de bevolking. Iedereen heeft een smartphone en mensen kijken nu eenmaal langer en frequenter dichtbij."

15% van de kinderen tussen 5 en 7 jaar is nu al bijziend. In 2050 wordt verwacht dat helft van de bevolking bijziend zal zijn. 

Niet onschuldig

Een bril kan op zich een oplossing bieden voor bijziendheid. Het probleem is de evolutie van de oogafwijking. "We zien bij de huidige generatie een sterkere progressie. Heel wat kinderen worden hoog myoop (sterkte van -6 of meer). Dat kan complicaties geven op volwassen leeftijd, zoals een bloeding, netvliesloslating of hoge oogdruk. En dat kan leiden tot slechtziendheid." 

Levensstijl kinderen moet anders

Volgens oogarts Delbeke kunnen we de epidemie nog tegengaan, maar dan moet de levensstijl van kinderen drastisch veranderen. "Minimum 2 uur per dag buiten spelen en minder dichtbij kijken. Of minder langdurig dichtbij kijken. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat jonge kinderen maximum 1 uur per dag naar een scherm mogen kijken. "Ouders moeten het goede voorbeeld geven én alternatieven voorstellen voor het schermgebruik".

Er is ook zo iets als de 20-20-2-regel. Na 20 minuten dichtbij lezen of kijken, is het best om 20 seconden je ogen te ontspannen en in de verte te kijken. Daarnaast is het belangrijk om je kind 2 uur buiten te laten zijn.  "Al geldt die regel enkel voor kinderen in verband met de progressie van de myopie. Volwassenen die al bijziend zijn, kunnen we niet verder helpen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!