Bioloog Frederik Thoelen: "Hoe meer mensen buiten zijn, hoe meer zieke of gekwetste dieren gevonden worden"

dinsdag 4 augustus 2020 - 17:54
Sinds het begin van de lockdown worden er in het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen opvallend veel meer dieren binnengebracht. Op de dag dat ‘Spits met Niels’ ter plaatse was, werden er een heleboel schildpadden en andere reptielen binnengebracht. Frederik Thoelen is bioloog en vertelt hoe het komt dat het dit jaar zoveel drukker is dan anders.

"De lockdown heeft er veel mee te maken. Mensen zijn op zoek naar activiteiten dichtbij huis. Ze zitten vaak in de tuin en gaan vaak wandelen in de natuur in de buurt. Hoe meer mensen buiten zijn, hoe meer zieke of gekwetste dieren gevonden worden uiteraard. We merkten dus echt een enorme toename!"

Pandemie onder de egels

"Maar we hebben ook heel veel egels binnengekregen. Ze worden besmet met een bepaalde bacterie waar ze nog niet tegen kunnen en als ze zich verwonden, beginnen de wonden te ontsteken en te etteren. Andere dieren kunnen hun wonden schoon likken, maar bij egels lukt dat natuurlijk niet door hun stekels. De mannetjes kunnen heel heftig met elkaar vechten voor een territorium. Normaal gezien kunnen ze daar wel tegen, maar nu met die bacterie wordt het snel veel ernstiger."

Het Natuurhulpcentrum probeert de dieren zo goed mogelijk te verzorgen en te laten aansterken, zodat ze terug vrij naar de natuur kunnen. "De egels proberen we wel nog wat op te volgen. Het is een nieuwe ziekte. We hebben speciale, gele ringetjes laten maken die we rond de stekels van de egels kunnen vastmaken. Daar staat een uniek nummer op én ons telefoonnummer. Als mensen ergens een dier dood vinden, moeten ze maar eens kijken of die zo een ringetje draagt en ons dat laten weten. Voor ons is het heel nuttig om te weten hoe lang en hoe ver dat de egels het nog getrokken hebben nadat wij ze hebben vrijgelaten."

80% van de dieren die hier binnenkomen zijn gekwetste dieren die worden vrijgelaten

Natuurhulpcentrum Oudsbergen

"We zijn een ziekenhuis voor wilde dieren en hebben een eigen operatiekamer, een afdeling voor intensieve zorgen en een ambulance om hen op te halen, transporteren of vangen. In dat opzicht kan je ons vergelijken met een ziekenhuis voor mensen. We zijn geen dierentuin. Het lijkt soms zo, maar 80% van de dieren die hier binnenkomen zijn gekwetste dieren die terug worden vrijgelaten. We hebben ook 20% exotische dieren. Dat zijn vaak dieren die in beslag genomen zijn. Die plaatsen we in dierentuinen. Mensen kunnen hier niet komen rondkijken. Maar we doen wel heel veel rondleidingen als het geen coronatijden zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!