Björn Soenens over de onrust in de VS: "Mijn kogelvrije vest ligt klaar voor vertrek"

dinsdag 13 april 2021 - 19:02
De dood van een zwarte man door een 'ongewild' schot van een agente zorgt in de VS weer voor zware onrusten en geweld tegen de politie. Daunte Wright werd bovendien neergeschoten op enkele kilometers van het proces George Floyd in Minneapolis. Correspondent Björn Soenens: “Dit incident kent een slechte timing, zo dichtbij de uitspraak. Mijn kogelvrije vest zal nodig zijn want de politie schiet met rubberen kogels op de protesterende massa.”

Verdriet sloeg om in woede

“Zondag, meteen na het incident, was er veel verdriet en medeleven. Toen was alles nog vreedzaam.” De mama van Daunte Wright brak inderdaad harten met haar uitspraak 'mijn hart is in duizend stukjes.' “Maar dan sloeg het verdriet om in woede en liep het uit de hand. Er was een avondklok aangekondigd vanaf 7u ’s avonds. Maar als er woede is, houdt niemand zich aan die regels.”

Rellen zijn de stem van diegenen zonder stem

Het geweld is niet enkel gericht tegen de politie. Overal op straat wordt vernieling aangebracht en geplunderd. “Wel ja, het is zoals Martin Luther King zei: de rellen zijn de stem van diegenen zonder stem. Iedereen zegt altijd tegen rellen en plunderingen te zijn maar je hebt dat niet in de hand. Al helemaal niet bij het onrechtvaardig neerschieten van mensen, van verdachten. Jammer genoeg zie je dat hier al te vaak. Plunderen gebeurt ook vaak door mensen die niets met het protest te maken. Ze hechten zich aan de massa en maken misbruik van de chaos en verwarring.”

President vraagt ook om vreedzaam protest

Ook president Joe Biden probeert de gemoederen te bedaren. “Klopt, hij begrijpt de pijn en trauma’s van zwart Amerika. Hij heeft ook geen problemen met het protest. Maar tegelijk smeekt hij om het vreedzaam te houden en niet te gaan plunderen."

Slechte timing: George Floyd proces aan de gang

De vraag is maar of de gemoederen in bedwang kunnen gehouden worden want het proces George Floyd tegen de agent is op dit moment aan de gang net in de buurt van het incident. “Het kon op geen slechter moment komen. Veel zwarte Amerikanen hebben weinig vertrouwen in een rechtvaardige uitspraak. Ze vragen zich af of de geschiedenis hen dit keer wel eerlijk zal behandelen of dat de agent weer vrijuit zal gaan.”

Kogelvrij vest en helm liggen klaar

Björn Soenens vreest met het proces in volle gang en de geplande uitspraak volgende week, dat de protesten nog niet zullen gaan liggen en het wellicht nog uit de hand zal lopen. “Ik vertrek binnenkort ook weer naar Minneapolis en dat zal niet zonder kogelvrije vest, masker tegen traangas en helm zijn. Dat kogelvrij vest is nodig om je te beschermen tegen de rubberen kogels van de politie.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!